Τα πιο περίεργα συστατικά στην κοσμετολογία

images_1Face-Mask.jpg

Οι ειδικοί στην κοσμετολογία έχουν περάσει εκατομμύρια ώρες στο εργαστήριο για να ανακαλύψουν τα κατάλληλη συστατικά για τα προϊόντα που θα μας κάνουν να δείχνουμε νεότεροι και ομορφότεροι. Ορισμένες από αυτά όχι μόνο δεν θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να πετύχουν τέτοιους στόχους, αλλά θα αποφεύγαμε να τα πλησιάσουμε και από απόσταση – πόσο μάλλον να τα ακουμπήσουμε στο δέρμα μας. Και όμως, η αποτελεσματικότητά τους είναι δεδομένη, όπως και η ασφάλειά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας δούμε μερικά από τα πλέον περίεργα – και ομολογουμένως κάπως αηδιαστικά.

– Λανολίνη
Η λανολίνη είναι ένα ζωικό κερί που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του μαλλιού κυρίως των προβάτων. Καθώς παρατηρήθηκε από την κοσμετολογία ότι μαλακώνει το δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες, χρησιμοποιείται σε ενυδατικές λοσιόν, προϊόντα ντεμακιγιάζ και κραγιόν.

– Εκκρίσεις σαλιγκαριών
Η… μύξα που αφήνουν πίσω τους τα σαλιγκάρια είναι εξίσου ωφέλιμη για το δέρμα, όσο αηδιαστική φαίνεται. Το σύμπλεγμα πρωτεϊνών και ελαστίνης που περιέχει αναζωογονεί, ενυδατώνει και βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των ουλών του δέρματος.

– Κουτσουλιές αηδονιών
Πέρα από υπέροχο κελάιδισμα, το ωδικό πτηνό διαθέτει και εξαιρετικά… περιττώματα. Οι γκέισες λέγεται ότι παρατήρησαν πρώτες τις ευεργετικές τους ιδιότητες (δεν θέλουμε να μάθουμε πως), που προσφέρουν καθαρισμό και λάμψη στο δέρμα. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα περιττώματα των πτηνών δεν χωρίζονται σε υγρά και σταθερά, συνδυάζοντας έτσι πλούσια σε άζωτο ουρία που βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και αμινοξέα.

– Λέπια ψαριών
Η κωδική ονομασία της ουσίας είναι γουανίνη, αλλά ας μην γελιόμαστε, προέρχεται από τα λέπια των ψαριών. Χρησιμοποιείται γιατί δίνει λάμψη (τύπου γκλίτερ) σε προϊόντα ομορφιάς όπως, βερνίκια νυχιών, κραγιόν και σκιές αλλά και σε προϊόντα που καταπολεμούν τις κηλίδες του δέρματος.

– Δηλητήριο μέλισσας
Το μπότοξ είναι πλέον πασέ, από τότε που ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες του δηλητήριου της μέλισσας. Όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, αυξάνεται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου στην περιοχή και οι ρυτίδες μειώνονται.

– Λάδι από καρχαρία
Το σκουαλένιο είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο δέρμα μας, αλλά απαντάται επίσης στο ελαιόλαδο και στο συκώτι του καρχαρία. Καθώς φροντίζει την ενυδάτωση του δέρματος χρησιμοποιείται σε ενυδατικές κρέμες. Καθώς οι καρχαρίες δεν παθαίνουν καρκίνο, κάποιοι πιστεύουν ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

– Λειρί κόκορα
Το υαλουρονικό οξύ, το κύριο συστατικό του δέρματός μας στο οποίο ενσωματώνεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, απομονώθηκε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά… ναι, ακριβώς στο λειρί του κόκορα και χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε πάσης φύσης καλλυντικά. Ωστόσο, σήμερα το υαλουρινικό οξύ που χρησιμοποιείται στα περισσότερα καλλυντικά δημιουργείται στο εργαστήριο.

– Ακροποσθία βρεφών
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: αν το μυστικό για την αιώνια νεότητα κρύβεται σε προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία ακροποσθίας βρεφών που προέρχεται βεβαίως από περιτομή, εμείς θα προτιμήσουμε να γεράσουμε. Αρκετοί όμως επώνυμοι ορκίζονται σε αυτά τα προϊόντα που υποστηρίζουν ότι η ακροποσθία βοηθάει στην ανανέωση του δέρματος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/