Δυσοσμία στόματος, κακοσμία μασχάλης και το σύνδρομο της “ψαρίλας”

images_aaadiso.jpg

Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κακή μυρωδιά σώματος ή μασχάλης. Ορισμένες φορές το πρόβλημα εξελίσσεται σε επίμονη, μόνιμη κακοσμία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η δυσοσμία εμφανίζεται κατά περιόδους.

H μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκκριση επιφανειακών αδένων. Η οσμή του ιδρώτα διαφέρει από άτομο σε άτομο, φαινόμενο που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα. Μελέτες σε άτομα με δυσάρεστη οσμή σώματος ανέδειξαν μεγαλύτερο αριθμό αποκρινών αδένων και αυξημένη δραστηριότητα 1-5α ρεδουκτάσης. Η οσμή του ιδρώτα καθορίζεται επίσης από παράγοντες διατροφής και καθημερινότητας. Άτομα που κάνουν κατάχρηση σκόρδου, κάνουν χρήση ορισμένων φαρμάκων, ή έχουν διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. σκορβούτο), παρουσιάζουν διαταραχές στην φυσιολογική σύσταση των εκκρίσεων του σώματος με αποτέλεσμα την δυσοσμία. Άτομα που πάσχουν από υπερβολική έκκριση ιδρώτα συχνά εμφανίζουν δυσοσμία, οφειλόμενη σε τοπικό πολλαπλασιασμό μικροβίων ή σε αποσύνθεση ουσιών που εμπλέκονται στην διαδικασία της κερατινοποίησης. Η δυσάρεστη οσμή μασχαλών συνδέεται με τοπικό πολλαπλασιασμό των μικροβίων corynebacteria και με υψηλό τοπικό PH. Μια ποικιλία οργανικών νοσημάτων συνδέεται με εμφάνιση κακής οσμής σώματος (π.χ. διαβήτης, οργανικές βλάβες ΚΝΣ, μεταβολικά νοσήματα).

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνώνται παράγοντες διατροφής, καθημερινότητας και οργανικά νοσήματα που αλλοιώνουν τη σύσταση των ανθρώπινων εκκρίσεων και επιδεινώνουν την δυσοσμία.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΣΜΗΣ ΨΑΡΙΟΥ – ΨΑΡΙΛΑΣ

Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, παρουσιάζουν μια δυσάρεστη οσμή ψαριού, η οποία οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση amine trimethylamine στον ιδρώτα, την αναπνοή, τα ούρα, τον γυναικείο κόλπο. Η δυσάρεστη οσμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαλείπουσα βάση, μετά από κατανάλωση θαλασσινών, κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως ή περιόδων έντονης συναισθηματικής έντασης. H amine trimethylamine παράγεται στο έντερο από την χολίνη και την καρνιτίνη των τροφών με τη μεσολάβηση εντερικών βακτηρίων. Στον φυσιολογικό ανθρώπινο οργανισμό η amine trimethylamine παράγεται στο έντερο σε μικρές ποσότητες και στη συνέχεια οξειδώνεται στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide.

Η υπερπαραγωγή της ουσίας αυτής σε οργανικά νοσήματα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωσή της στις ανθρώπινες εκκρίσεις και στην ανάπτυξη της οσμής ψαριού. Ορισμένα άτομα είναι κληρονομικοί φορείς ενός παθολογικού γονιδίου, το οποίο οδηγεί σε ολική ή μερική αδυναμία οξείδωσης της amine trimethylamine στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide. Τα άτομα αυτά παρά την φυσιολογική συγκέντρωση της amine trimethylamine στο έντερο, παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση της ουσίας στον ιδρώτα, την αναπνοή και τα ούρα, λόγω ανεπαρκούς οξείδωσής της.

Σύμφωνα με μελέτες το 7% των ατόμων που πάσχουν από δυσοσμία σώματος, πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Η θεραπεία του συνδρόμου της οσμής ψαριού περιλαμβάνει ειδική διατροφή, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις παθολογικής δυσοσμίας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/