Οι διατροφικές διαταραχές μαστίζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ πολλές φορές η διάγνωση τους είναι δύσκολη… Μεγάλη μερίδα ανθρώπων καταναλώνει μικρό ποσοστό θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η ρουτίνα της εργασίας και οι πολλές ώρες εκτός οικίας οδηγούν σε μειωμένη κατανάλωση φαγητού.
Έχει παρατηρηθεί ότι από την ώρα επιστροφής στο σπίτι και μετά, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συσσωρεύουν το 60-80 % της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων σε 4-6 ώρες.
Οι συμπεριφορές αυτές οδηγούν σε αυξημένη εναπόθεση λίπους και προάγουν την παχυσαρκία.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome), καθώς από πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ, το ποσοστό των ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της νύχτας αγγίζει το 1,5%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά (5%) σε άτομα τα οποία πάσχουν από αϋπνία. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσληψη θερμίδων που ανέρχονται στο 25%-50% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τις βραδινές ώρες, μετά και την κατανάλωση του τελευταίου θεωρητικά βραδινού γεύματος. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία διαταραχής λήψης τροφής φέρουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: την πρωινή ανορεξία, την αϋπνία και τη βραδινή υπερφαγία, η οποία συνδέεται συνήθως και με άλλες διαταραχές ψυχολογικής φύσεως και συχνα με την κατάθλιψη.
Το σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής φαίνεται να μαστίζει περισσότερο τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, ενώ υπάρχει εμφανής τάση κατανάλωσης προϊόντων πλουσίων σε υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε γλυκόζη (κυρίως γλυκίσματα και σοκολάτες). Η γλυκόζη εξάλλου, λόγω της συσχέτισης της με τους νευροδιαβιβαστές είναι ικανή να επιφέρει προσωρινές αλλαγές στη διάθεση και να αυξήσει το αίσθημα της ευχαρίστησης βελτιώνοντας πρόσκαιρα και την κακή ψυχολογία.
Ο φαύλος κύκλος του συνδρόμου που περιγράφεται παραπάνω, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ανάπτυξη χρόνιας παχυσαρκίας και τα άτομα που πάσχουν από αυτό χρίζουν άμεσης διατροφικής υποστήριξης και πιθανώς ψυχολογικής υποστήριξης, με έμφαση στην τροποποίηση της συμπεριφοράς.
Πηγή : http://dietstories.gr/