Η συγκεκριμένη δυσανεξία αναφέρεται στην αδυναμία πέψης του βασικού υδατάνθρακα του γάλακτος, τη λακτόζη. Οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, η οποία διασπά τη λακτόζη σε απλούστερα μόρια, ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Τα συμπτώματα (τυμπανισμός, υπερπαραγωγή αερίων, διαρροϊκές κενόσεις είναι συνήθως ακίνδυνα αλλά ιδιαίτερα δυσάρεστα. Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ζωικά γάλατα αλλά μπορούν να καταναλώνουν γάλα με μερικώς υδρολυμένη τη λακτόζη. Προσοχή πρέπει να δοθεί, από τα άτομα με σοβαρή δυσανεξία, στα προιόντα που περιέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης όπως:
ψωμί και αρτοπροιόντα
δημητριακά προγεύματος
στιγμιαίες σούπες
έτοιμο πουρέ πατάτας
μαργαρίνες
dressings
ζαχαρώδη
μπισκότα
υποκατάστατα γεύματος
ορισμένα φάρμακα
προιόντα που στα συστατικά τους αναγράφονται λέξεις όπως ορός γάλακτος, ξηρά στερεά γάλακτος κ.α.
Πηγή : http://www.dietima.eu/