Καλοκαίρι, τζιτζίκια, θάλασσα και μια μεγάλη δροσερή φέτα καρπουζιού! Αυτό το τεράστιο εξωτικό φρούτο, που έχει συνδεθεί με την παιδική αθωωότητα και τα ελληνικά καλοκαίρια, τελικά εκτός από ευχαρίστηση τί μας προσφέρει;
Πρώτα απ’όλα, μας βοηθάει για καλή ενυδάτωση καθώς αποτελείται από 98% νερό.
Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.
Περιέχει μια ουσία –το λυκοπένιο – η οποία θεωρείται ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα (το πιο γνωστό εκπρόσωπο του λυκοπενίου).
Αναλυτικά τα συστατικά του ανά 100 γραμμάρια:
Σχετικά με το καρπούζι….
Το καρπούζι, επιστημονικά Κίτρουλλος ο μαλλωτός, Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με την κολοκύθα.
Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
Ποιό καρπούζι να διαλέξω (για να μη βγει μάπα το καρπούζι;)
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση για να κοπεί το καρπούζι, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση: υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται.
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/