Οι μερίδες τροφίμων: μια εκτενής ανάλυση από το EUFIC

images_amerides.jpg

Στην σελίδα του European Food Information Council ( EuFIC ) θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση,
”Η σημασία της πληροφόρησης σχετικά με τις μερίδες τροφίμων από τη μεριά του καταναλωτή και της υγείας”, σχετικά με τις μερίδες φαγητού.

Στην ανασκόπηση περιγράφονται εκτενώς πώς καθιερώθηκαν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για τις μερίδες, οι παράγοντες που επηρεάζουν τον έλεγχο των μερίδων και η συσχέτισή τους με την υγεία.

Από το 2011 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο καθιστά υποχρεωτική την επισήμανση της ενέργειας και πέντε θρεπτικών συστατικών -πρωτεϊνών, συνολικών λιπιδίων, κορεσμένων λιπιδίων, υδατανθράκων (με ειδική αναφορά στα σάκχαρα) και άλατος- εκφρασμένων ως ποσοτήτων ανά 100 γρ. ή 100 ml προϊόντος. Όταν τα προϊόντα συσκευάζονται ως ξεχωριστές μονάδες για κατανάλωση, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι διατροφικές πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται τόσο ανά μερίδα όσο και ανά 100γρ./100 ml, μαζί με κάποια ένδειξη για το μέγεθος της μερίδας και τον αριθμό των μερίδων που περιέχονται στη συσκευασία.

Με τη χρήση στατιστικών μεθόδων μπορεί να εξαχθούν ιδανικά διατροφικά πρότυπα ή δίαιτες προσομοίωσης για υποομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή οι έγκυες.

Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετούν το σχήμα της πυραμίδας ή την εικόνα ενός πιάτου, διαιρεμένων σε επιμέρους τμήματα διαφορετικού μεγέθους. Τα τμήματα αυτά υποδεικνύουν την αναλογία σε ένα γεύμα (ή στην καθημερινή δίαιτα) που θα πρέπει να αφιερώνεται στις διαφορετικές ομάδες τροφίμων, π.χ. γαλακτοκομικά, φρούτα/ λαχανικά, πρωτεϊνικά τρόφιμα. Οι χώρες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους περιλαμβάνουν τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και πολύ πρόσφατα τις ΗΠΑ. Τέτοιου είδους διατροφικές συστάσεις στηρίζονται συνήθως σε αναλογίες των τροφίμων στο σύνολό τους ή της ενεργειακής πρόσληψης στο σύνολό της, και όχι σε συγκεκριμένες ποσότητες, καθιστώντας τες κατάλληλες για υγιή άτομα με ένα εύρος θερμιδικών απαιτήσεων.

Τα βασικότερα μηνύματα σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι τα εξής:

   1. Το μέγεθος των μερίδων ορισμένων τροφίμων αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να επιδράσει στον έλεγχο των μερίδων, την ενεργειακή πρόσληψη και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
   2. Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν τον έλεγχο των μερίδων σε ατομικό επίπεδο, όπως η όρεξη, η τιμή, η πείνα, οι αντιλήψεις για το τρόφιμο, η παρουσία συνδαιτυμόνων και η περιεκτικότητα του τροφίμου σε λιπίδια.
   3. Οι πληροφορίες για το μέγεθος των μερίδων μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ερμηνεύσουν τις διατροφικές πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, αλλά λίγοι μόνο καταναλωτές χρησιμοποιούν τακτικά τις πληροφορίες αυτές.
   4. Παρόλο που οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για τις μερίδες και βοήθεια για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής, στην πράξη υπάρχει αντίσταση για τις στρατηγικές τιμολόγησης και την τροποποίηση των μερίδων. Προς το παρόν, τα δεδομένα για το όφελος των παρεμβάσεων σε σχέση με το μέγεθος των μερίδων είναι περιορισμένα.
    5.Η εναρμόνιση των πληροφοριών για τις μερίδες σε όλη την Ευρώπη και μεταξύ των προϊόντων μπορεί να είναι βοηθητική.
   6. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να αποσαφηνιστεί εάν παράγοντες, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση και η κουλτούρα μπορούν να επηρεάσουν τη χρήση ή/και την κατανόηση των πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος των μερίδων.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/