9 διατροφικά βήματα για τη μείωση της χοληστερόλης

images_aginger.jpg

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πρόκειται για μια παράμετρο στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε. Υπολογίζεται ότι η βαρύτητα της υπερχοληστερολαιμίας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι για παράδειγμα το κάπνισμα ή η χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Αυτό αποδεικνύεται και από αποτελέσματα ερευνών τα οποία δείχνουν ότι μία μείωση της τάξης του 10% στη χοληστερόλη του αίματος, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, όπως φαίνεται και παρακάτω.

Μείωση κινδύνου για στεφανιαία νόσο ανά ηλικία:
40 ετών: 50%
50 ετών: 40%
60 ετών: 30%
70 ετών: 20%

Σύμφωνα με νεώτερα ερευνητικά στοιχεία από την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία. Επίσης, αποδεικνύεται ότι η Μεσογειακή Δίαιτα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση τόσο της χοληστερόλης, όσο και των υπόλοιπων λιπιδίων στο αίμα. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι στην ομάδα των ατόμων που ακολουθούσαν Μεσογειακή Διατροφή, παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή, παρατηρήθηκε 9% μεγαλύτερη μείωση της ολικής και 19% μεγαλύτερη μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης, σε σχέση με την ομάδα που ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή και δυτικού τύπου δίαιτα.

Ένας απλός και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, χρησιμοποιώντας την κατανοητή σε όλους έννοια της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, είναι τα εννέα βήματα προς την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής:
1. Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου.
2. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών.
3. Υψηλή κατανάλωση φρούτων.
4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, ιδιαίτερα ψωμιού ολικής αλέσεως.
5. Υψηλή κατανάλωση οσπρίων.
6. Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών.
7. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.
8. Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών.
9. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr