Ως γρίπη ορίζεται η οξεία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β. Εμφανίζεται με επιδημικά ή εποχικά κρούσματα παγκοσμίως κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Συχνά εμφανίζονται συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό αλλά και συστηματικής νόσου όπως εμπύρετο, κεφαλαλγία, μυαλγίες και αίσθημα αδυναμίας, καταβολής, κακουχίας.
Παρά το γεγονός ότι η γρίπη καταβάλλει οξέως τον ασθενή, συνήθως είναι αυτό-περιοριζόμενη λοίμωξη στην πλειονότητα του πληθυσμού, χωρίς την εμφάνιση επιπλοκών. Δεν παύει όμως να προκαλεί υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παχύσαρκα άτομα, ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικούς και ανοσοκατεσταλμένους).
Η γρίπη μεταδίδεται με τις εκκρίσεις εκ του αναπνευστικού μολυσμένων ατόμων. Συνεπώς μπορεί να μεταδοθεί με το φτέρνισμα και το βήχα μέσω μικροσταγονιδίων.
Ο μέσος χρόνος επώασης (ο χρόνος μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα) κυμαίνεται μεταξύ 1-4 ημέρες. Ως συχνότερα συμπτώματα έναρξης αναφέρονται ξηρός βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, καταρροή με ή χωρίς τραχηλική λεμφαδενοπάθεια.
Η συχνότερη επιπλοκή είναι η πνευμονία και η δευτεροπαθής μικροβιακή πνευμονία αποτελεί επιπλοκή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί με υψηλό πυρετό, δύσπνοια, ταχύπνοια και ταχυκαρδία.
Τους τελευταίους μήνες, γνωρίσαμε το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης Α, με κύριο αίτιο το στέλεχος Η1Ν1, το οποίο εμφάνισε υψηλή νοσηρότητα και μεταδοτικότητα αλλά ευτυχώς χαμηλή θνησιμότητα (1,6-2%). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η έγκαιρη έναρξη αντιϊκής θεραπείας, εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακόμη και πριν την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, μείωσε σημαντικά το χρόνο της θεραπείας αλλά και τις επιπλοκές. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, στο οποίο πολλοί, παρά τις συστάσεις των ειδικών, γύρισαν την πλάτη. Ο φόβος έναντι του εμβολίου και πολλές φορές η ελλιπής ενημέρωση και η ημιμάθεια, οδήγησαν ακόμη και άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που προαναφέρθηκαν και έπρεπε κατεξοχήν να εμβολιαστούν, στο να το αποφύγουν. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως κύρια αντένδειξη στον εμβολιασμό είναι η αλλεργία στις πρωτεΐνες των αυγών και πουλερικών, και ο λόγος είναι η αποφυγή αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε κάποια συντηρητικά του εμβολίου.
Είναι λοιπόν σημαντικό να συμβουλευθούμε τον οικογενειακό μας ιατρό επί εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων, καθότι η έγκαιρη ενημέρωση και θεραπεία καθώς και η διατήρηση των κανόνων υγιεινής μειώνει την εξάπλωση του φαινομένου και προστατεύει τα ευπαθή άτομα που μπορεί να έχουμε γύρω μας.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr