Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ποτών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ύλες με την παχυσαρκία και την αύξηση του βάρους μας. Αρκετοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι αθλητές καταναλώνουν διαιτητική σόδα με σκοπό τον έλεγχο του βάρους τους και την μείωση των καταναλισκόμενων θερμίδων μέσα στη μέρα.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior επανεξέτασε το ρόλο των γλυκαντικών ουσιών στη ζωή μας και διαπίστωσε ότι η διαιτητική σόδα μαζί με άλλες γλυκαντικές ουσίες υπονομεύουν τα σχέδια απώλειας του βάρους μας επιδρώντας στο κέντρο «ανταμοιβής-ανταπόκρισης» του εγκεφάλου μας. Φαίνεται πως η έκθεση σε μη θρεπτικά γλυκαντικά συνδέεται με ελαττωματική ρύθμιση της ενέργειας που λαμβάνει το σώμα μας και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα σήματα που δέχεται μετά την λήψη γλυκαντικών ουσιών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο χώρισαν 24 νεαρούς ενήλικες σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έπινε τουλάχιστον μια σόδα διαίτης καθημερινά ενώ η άλλη ομάδα απέφευγε τα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Οι εγκέφαλοι των ενηλίκων που είχαν καταναλώσει σόδα διαίτης «απαντούσαν» τακτικά πολύ διαφορετικά από εκείνους των μη-πότων, κυρίως στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, ενώ παρουσίασαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στην γλυκιά γεύση στο μεσεγκέφαλο των ντοπαμινεργικών και στη δεξιά αμυγδαλή του εγκεφάλου. Επίσης, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση, τόσο πιο έντονη γινόταν η διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερα ποσά διαιτητικής σόδας παρουσίαζαν μειωμένη ενεργοποίηση της κερκιδοφόρου κεφαλής. Η κερκιδοφόρος κεφαλή είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής σηματοδοτώντας ένα είδος ψυχικής δυσφορίας που μας αναγκάζει να σταματήσουμε την κατανάλωση φαγητού. Η μειωμένη ενεργοποίηση της κερκιδοφόρου φαίνεται να δικαιολογεί την σύνδεση κατανάλωσης γλυκαντικών και παχυσαρκίας.
Επιπρόσθετα, οι γλυκές γεύσεις που «νιώθει» ο εγκέφαλος δεν σηματοδοτούν πάντα εισερχόμενη ενέργεια. Αυτές οι ανακριβείς «προβλέψεις» θερμίδων από τον εγκέφαλο που δημιουργούνται από την κατανάλωση διαιτητικής σόδας οδηγούν τους πότες τέτοιων ποτών σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων μέσα στη μέρα καθώς ο οργανισμός προετοιμάζεται μέσω της γλυκιάς γεύσης που νιώθει για μια μεγάλη κατανάλωση θερμίδων και στην ουσία δεν λαμβάνει τίποτα. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού μετά την λήψη του διαιτητικού ποτού.
Όπως φαίνεται, τα διαιτητικά ποτά και τα τρόφιμα που στην ουσία διαφημίζονται ως «διαιτητικά» (χωρίς ζάχαρη) ενώ περιέχουν πλήθος γλυκαντικών ουσιών μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο μας και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την τροφή που λαμβάνουμε καθημερινά. Όταν ο εγκέφαλος κατακλύζεται από τροφές με γλυκαντικά μέσα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφίμων που συναντάμε στο εμπόριο περιέχει πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες όχι μόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά (υπέρ-λειτουργεί το ένα μέρος του ενώ το άλλο παρουσιάζει μειωμένη ενεργοποίηση) αλλά επηρεάζει και το χρόνο που νιώθουμε το αίσθημα της πείνας, τον ύπνο μας και την ποιότητα της ζωής μας.