Η απώλεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας

images_the-end.jpg

«Μου ράγισε την καρδιά» – μια φράση που λέμε για κάτι που μας στεναχώρησε σφόδρα και που ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατε έδειξε ότι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει την καρδιά σας, αν και όχι για πάντα.

Οι άνθρωποι που χάνουν τον/την σύντροφό τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγή, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας. για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων που είναι μικρότεροι από 60 ετών και όταν η απώλεια του συντρόφου ήταν αναπάντεχη.

Δανοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ετών 1995 και 2014, τα οποία συνέκριναν με τα ιατρικά αρχεία 886.000 ανθρώπων που δεν είχαν παρόμοιο πρόβλημα υγείας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στη μελέτη τους διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής: το χρονικό διάστημα από την απώλεια του συντρόφου, την ηλικία και το φύλο, άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη, την υγεία του συντρόφου ένα μήνα πριν το θάνατό του και αν ήταν μόνοι ή όχι. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 17.500 από αυτούς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή είχαν χάσει το σύντροφό τους.

Άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης και θεραπείες που συνδέονται με αυτές, ήταν γενικά πιο συχνές μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.

Όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας για πρώτη φορά ήταν 41% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που πενθούσαν για τον αγαπημένο τους, από ότι ήταν μεταξύ εκείνων που δεν είχαν βιώσει μια τέτοια απώλεια, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση του British Medical Journal «Open Heart».

Ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος τις πρώτες οκτώ έως 14 ημέρες μετά από τον θάνατο του συντρόφου. Στη συνέχεια υποχώρησε σταδιακά, ώσπου έναν χρόνο αργότερα ο κίνδυνος έφτανε στα ίδια επίπεδα με εκείνων που δεν είχαν υποστεί παρόμοια απώλεια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/