Τα μυρωδικά όχι απλώς προσθέτουν γεύση χωρίς θερμίδες, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και την υγεία μας.
Δενδρολίβανο για την Καλή Υγεία της Καρδιάς
Είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη δυσπεψία, στη μηνήμη και στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων όταν εφαρμοστεί τοπικά. Ταιριάζει με το κρέας και τις πατάτες.
Μαϊντανό για την Υπέρταση
Είναι υψηλό σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και C, και στο φλαβονοειδές απιγενίνη, που απ’ ότι φαίνεται βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Επίσης ο μαϊντανός βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά προσθέτοντας άρωμα και χρώμα.
Τζίντζερ για Καλό Γαστρεντερικό Σύστημα
Φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρεντερικών ενοχλήσεων, ειδικά στην ανακούφιση από διάρροιες, πρωινές ναυτίες έγκυων γυναικών αλλά και ναυτίες και εμέτους ύστερα από χειρουργείο ή χημειοθεραπεία. Επίσης βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Τη χρησιμοποιούμε είτε φρέσκια είτε σαν σκόνη (αφυδατωμένη). Στη Κέρκυρα παράγεται αναψυκτικό που περιέχει ξιγγιβέρι (τζίντζερ), γνωστό σαν “τζιτζιμπίρα” ή “τζίντζερ ale”.
Κανέλλα για Σταθερή Γλυκόζη Αίματος
Η κανέλλα έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην ανακούφξση από γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια και η δυσπεψία. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες. Ελέγχει τα επίπεδα ζαχάρου και μειώνει την κακή χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Δοκιμάστε την κανέλλα και σε αλμυρά πιάτα όπως το κοκκινιστό κατσαρόλας.
Σκόρδο για Προστασία από τον Καρκίνο
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντι-καρκινικές του ιδιότητες, αλλά και για την ικανότητά του να επιβραδύνει άλλες ασθένειες, όπως η υπέρταση αλλά και το κοινό κρυολόγημα. Το σκόρδο ενισχύει τη γεύση πολλών φαγητών.
Τσουκνίδα για πόνο στις Αρθρώσεις
Η τσουκνίδα μειώνει τη φλεγμονή που οφείλεται την αρθρίτιδα. Επίσης βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, κάνοντάς τα πιο λαμπερά και μειώνοντας την πιτυρίδα. Μπορεί να είναι και αποτελεσματική στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σούπες, ομελέτες, σαν βραστά χόρτα, σε πίτες, να φτιάξετε σάλτσα πέστο ή και σαν αφέψημα.
Σχοινόπρασο για Προστασία από τον Καρκίνο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη A και C, δύο γνωστά αντιοξειδωτικά. Φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Χρησιμοποιήστε το όπως και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ταιριάζει απόλυτα ως μπαχαρικό με: βοδινή γλώσσα, σάλτσες λαχανικών, ομελέτα, ψητή πατάτα φούρνου, ψάρια και σούπες.
Κόλιανδρο για την Κακή Χοληστερόλη
Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ζαχάρου του αίματος. Παρουσιάζει αντιβακηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ο κόλιανδρος ταιριάζει απόλυτα ως μπαχαρικό με : κρέας (κυρίως κεφτεδάκια και μπιφτέκια), σπανάκι, κουνουπίδι και μανιτάρια. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάσει τις βιταμίνες και το άρωμά του.
Φύλλα Δάφνης για Ρινική Αποσυμφόρηση
Υπάρχει λόγος που τα φύλλα δάφνης μπάινουν σε πολλές σούπες. Εκτός από τις ιδιότητες της στην ιγμορίτιδα, παιζει ρόλο στην προστασία καρδιαγγειακών παθήσεων, στη θεραπεία της αρθρίτιδας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε στα φαγητά κατσαρόλας αλλά θυμηθείτε να τη βγάλετε από το φαγητό.
Ραδίκια για την Πέψη
Θεωρείται ένα φυσικό ήπιο διουρητικό, βοηθώντας στη κακή πέψη, διαταραχές του ήπατος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να βελτιώσει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις καθώς και τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.
Πηγή : http://stavroulacooking.com/