Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίζει καρκίνο του πνεύμονα ή καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν είτε ή να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα όταν ασκούνται συστηματικά, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Η επικεφαλής της μελέτης Ange Wang, ερευνήτρια από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δήλωσε ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της σωματικής αύξησης, ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στις γυναίκες.
Παράλληλα, μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ακόμη και κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού με τη συμμετοχή σε έντονη σωματική άσκηση. Αλλά το πλεονέκτημα αυτό δεν επεκτείνεται σε όσες είχαν λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.
Άσκηση και καρκίνος του πνεύμονα
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη Women’s Health Initiative, η οποία αφορά 162.000 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών σε 40 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Από αυτές τις γυναίκες, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε περίπου 132.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για να δουν αν τα επίπεδα άσκησης είχαν επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα και θανάτου από αυτόν. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης, περίπου 2.200 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα και 1.400 γυναίκεςπέθαναν από τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ή να πεθάνουν από αυτόν. Επίσης, οι γυναίκες που κάπνιζαν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τις καπνίστριες που έκαναν καθιστική ζωή. Σύμφωνα με τη Wang, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη αρκεί να είναι συστηματική. Τα οφέλη επίσης της σωματικής δραστηριότητας ήταν πιο σημαντικά για τις γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες.
Άσκηση και καρκίνος του μαστού
Στη γαλλική μελέτη που προαναφέραμε, οι ερευνητές αξιολόγησαν 38 προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1987 και του 2014 και αφορούσαν 4.180.000 γυναίκες με περισσότερες από 116.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν μείωση κατά 11-20% σε καρκίνους του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που είχαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και άρχισαν να ασκούνται έντονα, 4 έως 7 ώρες την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 31%, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Cecile Pizot, βιοστατιστικολόγο με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης στη Λυών, Γαλλία.
“Αυτή η μείωση σημειώθηκε ανεξάρτητα από το είδος της σωματικής δραστηριότητας, την παχυσαρκία και την κατάσταση της εμμηνόπαυσης”, δήλωσε η Pizot. “Επίσης, ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού φαίνεται να μειώνεται με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ δεν παρατηρήσαμε όριο”.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το όφελος αυτό ίσχυε μόνο για τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.