Πως να φτιάξετε μόνοι σας κεφίρ

images_κεφιρ.jpg

Πριν ξεκινήσω να τρώω υγιεινά, τρόφιμα όπως το γιαούρτι με την πέτσα, ο τραχανάς, το ξινόγαλο και τα μουχλιασμένα τυριά ήταν για μένα out of the question. Η γεύση τους και η μυρωδιά τους ήταν πολύ έντονα για μένα και δεν είχα καμία μα καμία περιέργεια να τα δοκιμάσω. Προτιμούσα τις πολύ πιο ουδέτερες γεύσεις.

Πάμε στο σήμερα… Όχι απλά ξεκίνησα να τα απολαμβάνω αυτά τα φαγητά, αλλά επιδιώκω κιόλας να τα τρώω. Είχα έναν φόβο να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι τέτοιο μόνη μου αλλά όσο διάβαζα τα ωφέλη για την υγεία τόσο ήθελα να το προσπαθήσω. Μέχρι που μία μέρα σε ένα από τα συνηθισμένα ραντεβού μου, μία κοπέλα με ρώτησε εάν μπορεί να καταναλώνει το κεφιρ που φτιάχνει στη δίαιτά της. Άρπαξα την ευκαιρία και της ζήτησα να μου δώσει ένα κομμάτι της καλλιέργειας. Έπρεπε να αντιμετωπίσω τον φόβο μου!

Και τώρα που ήρθα αντιμέτωπη, δεν θα ξαναφοβηθώ ποτε!
Τι είναι το κεφιρ;

Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό ρόφημα που παρασκευάζεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) το οποίο έχει υποστεί ζύμωση χρησιμοποιώντας κόκκους κεφιρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Αυτές οι αποικίες είναι καλά στελέχη βακτηρίων που βοηθούν στη ζύμωση του γάλακτος αποτρέποντας το γάλα από το να χαλάσει. Επιπλέον, οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφιρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος και έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ιστορία

Το κεφιρ είναι από τα αρχαιότερα ροφήματα στην ιστορία και προέρχεται από τον Καύκασο. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι ο Μωάμεθ έδωσε κόκκους κεφιρ στους Ορθόδοξους και τους έμαθε πως να παρασκευάζουν κεφιρ. Οι “Κόκκοι του Προφήτη” φυλάσσονταν πολύ καλά καθώς πίστευαν πως εάν οι κόκκοι δίνονανταν αλλού ή έαν το μυστικό της παρασκευής διέρρεε οι άνθρωποι αυτοί θα έχαναν τη δύναμή τους. Οι σπόροι ήταν μέρος του οικογενειακού πλούτου και κληρονομούνταν στην επόμενη γενιά.

Το κεφιρ λοιπόν ήταν ένα μυστικό μεχρι που ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στην θεραπεία της φυματίωσης και στις διαταραχές του εντέρου και του στομάχου. Ρώσοι γιατροί άρχισαν να το μελετούν και δημοσίευσαν την έρευνά τους στο τέλος του 19ου αιώνα.
Θρεπτική Αξία

Η συστηματική χρήση του κεφιρ μπορεί να βοηθήσει την κίνηση των εντέρων και να ανακουφίσει από όλες τις εντερικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία.

Το κεφιρ εκτός των προβιοτικών περιέχει και πολλά άλλα θρεπτικά συσταικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και απαραίτητα αμινοξέα. Το γάλα κεφιρ περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που προάγει την ξεκούραση και τον ύπνο, κάνοντάς το καλή επιλογή για ένα γευματάκι πριν τον ύπνο. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Κ, βιοτίνη, ασβεστίο, μαγνησίο και φώσφορο.
Φτιάξτε το δικό σας!

Κεφιρ μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμαρκετ, αλλά εάν το φτιάξετε στο σπίτι είστε και πιο σίγουροι για την αγνότητα του προϊόντος αλλά και η τιμή είναι πολύ πολύ πιο φιλική. Δυστυχώς δεν γνωρίζω από που μπορείτε να παραγγείλετε κόκκους κεφιρ, συνήθως δίνονται από χέρι σε χέρι. Επομένως την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι φτιάχνει δικό του κεφιρ, μην διστάσετε να του ζητήσετε!

Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε κεφιρ είναι τους κόκκους, φρέσκο γάλα, γυάλινα δοχεία, πλαστικό σουρωτήρι και ξύλινη ή πλαστική κουτάλα. Δεν θέλετε να φέρετε τους κόκκους του κεφιρ σε επαφή με κάποιο μέταλλο καθώς θα πεθάνουν.

Πως να Φτιαξετε Μονοι Σας Κεφιρ
 

Συστατικά

    Μισό λίτρο πλήρες γάλα
    2 κ.σ. κόκκους κεφίρ
    Σουρωτήρι πλαστικό
    Γυάλινο βάζο
    Λαστιχάκι
    Γάζα ή χαρτί κουζίνας

Εκτέλεση

    Βάλτε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
    Προσθέστε στο βάζο το γάλα σας.
    Σκεπάστε το βάζο με χαρτί κουζίνας ή ένα ύφασμα που να “αναπνέει” όπως είναι η γάζα και ασφαλίστε το με ένα λαστιχάκι. Σημειώστε την ώρα και την ημέρα και αφήστε το βάζο στον πάγκο της κουζίνας σας για 24 ώρες (μπορεί να χρειαστούν μόνάχα 12 ώρες το καλοκαίρι).
    Μετά από 24 ώρες, με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε το κεφίρ. Θα πρέπει να είναι πυκνό. Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό σουρωτήρι, στραγγίξτε το κεφίρ ώστε να διαχωρίσουν οι κόκκοι από το γάλα κεφίρ. Χρησιμοποιήστε κάποιο πλαστικό μπολ για να στραγγίξετε το γάλα κεφίρ.
    Μεταφέρετε σε καθαρό γυάλινο δοχείο και αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Οι κόκκοι διαφέρουν στην ισχύ τους. Ξεκινήστε με 2 κ.σ. για μισό λίτρο γάλα και εάν πήζει πολύ γρήγορα μπορείτε να μειώσετε σε 1 κ.σ. ανά μισό λίτρο γάλα.

Οι κόκκοι κεφιρ δε λήγουν, επομένως μπορείτε να επαναλαμβάνετε συνεχώς τη διαδικασία. Αφού δηλαδή στραγγίξετε το γάλα κεφιρ μπορείτε να ξαναπροσθέσετε φρέσκο γάλα στους κόκκους. Με τον καιρό οι κόκκοι σας θα μεγαλώσουν και θα πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα να μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες ή να μπορείτε να χαρίσετε κόκκους στους αγαπημένους σας. Φυλάξτε το γάλα κεφιρ στο ψυγείο και προσθέστε το σε smoothies, σε ντρέσινγκ ή αντί για γάλα στη μαγειρική σας. Εάν θέλετε να ξεκουραστείτε λιγάκι από το να φτιάχνετε κεφιρ μπορείτε να βάλετε τους κόκκους σε ένα γυάλινο δοχείο, τα τους σκεπάσετε με φρέσκο γάλα και να το αποθηκεύστε στο ψυγείο. Η κρύα θερμοκρασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η δράση των κόκκων. Ανανεώστε το γάλα κάθε βδομάδα μέχρι να είστε έτοιμοι να ξαναφτιάξετε. Την πρώτη φορά μετά από μία περίοδο ξεκούρασης μπορεί οι κόκκοι να είναι λίγο “αργοί” αλλά μην ανησυχείτε στην δεύτερη ή τρίτη παρτίδα θα έχουν βρει το ρυθμό τους ξανά!

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος