Η γιόγκα ίσως να ωφελεί τα άτομα με επιληψία

images_γιόγκα.jpg

Μια νέα πειραματική μελέτη έρχεται να φέρει σημαντικές ελπίδες στους λάτρεις της  yoga αναφέροντας πως οι ασκήσεις yoga μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από επιληψία. Οι γιατροί που είχαν αναλάβει την επίβλεψη των συγκεκριμένων ασθενών συνεχίζουν να αναζητούν νέες προσεγγίσεις για διάφορους λόγους:

    Μερικά φάρμακα που χορηγούνταν στους ασθενείς είχαν ισχυρές παρενέργειες.
    Πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονταν με θετικό τρόπο στη θεραπεία των φαρμάκων κατά την πάροδο του χρόνου.
    Η μη ελεγχόμενες δόσεις ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες για τις προσωπικές και επαγγελματικές ζωές των ασθενών.

Υπάρχουν ήδη στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως η yoga έχει θετικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Έχοντας αυτό κατά νου ερευνητές στην Ινδία αποφάσισαν να αξιολογήσουν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα yoga σε ασθενείς των οποίων η φαρμακευτική αγωγή δεν ανταποκρινόταν θετικά σε αυτούς.
 
Οι ερευνητές συνέλεξαν 20 άνδρες και γυναίκες ασθενείς (μέσου όρου 27 ετών) που ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε ένα πρωτόκολλο θεραπείας yoga.Και τα 20 άτομα ολοκλήρωσαν την δοκιμασία. Για λιγότερο από 3 μήνες οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα καθημερινό πρόγραμμα πρωινής και απογευματινής θεραπείας που περιελάμβανε 5-7 λεπτά αναπνοές, στην συνέχεια ακολουθούσαν 20 λεπτά σιωπηρής περισυλλογής που εστίαζε στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών. Τα άτομα έπρεπε να παρευρίσκονται στις συνεδρίες κάθε εβδομάδα για 3 μήνες. Όσοι ήθελαν μπορούσαν να συνεχίσουν την θεραπεία yoga και μετά τους 3 μήνες.
 
Οι ερευνητές κατέγραψαν για ένα χρόνο περίπου τις συμπεριφορές των ασθενών. Κατά την διάρκεια των 3 πρώτων μηνών όλοι οι συμμετέχοντες εκτός από έναν μείωσαν σημαντικά την δόση της φαρμακευτικής αγωγής,σε έξι άτομα η συχνότητα της φαρμακευτικής αγωγής μειώθηκε στο 50%.Οι ασθενείς που συνέχισαν να ακολουθούν σε τακτική βάση το πρόγραμμα άσκησης βελτιώθηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό από άλλους που δοκίμασαν νέες φαρμακευτικές θεραπείες.
 
Οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι στο πώς να ερμηνεύσουν τις βελτιώσεις που επήλθαν από το πρόγραμμα yoga. Επιπλέον αυτή η πειραματική μελέτη είχε περιορισμούς όσον αφορά την τυχαία επιλογή των ατόμων και το μικρό μέγεθος του δείγματος. Μεγαλύτερος αριθμός ατόμων ίσος θα ήταν ακόμη πιο αξιόπιστος δείκτης για να βγουν ακόμη πιο αξιόπιστα συμπεράσματα.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/