Κολοκύθια γεμιστά με αυγολέμονο

images_kolokuthakia-gemista-me-augolemono-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Κολοκύθια 8 -10 τεμ    
    Κιμάς μοσχαρίσιος 300 γρ    
    Ρύζι 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ ψιλοκομμένα    
    Άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος    
    Δυόσμος 2 κουταλιές της σούπας    
    Αλάτι -πιπέρι
    Νερό 2 φλιτζάνια χλιαρό    

Αυγολέμονο

    Αυγά 2 τεμ χωριστά κρόκοι-ασπράδια    
    Λεμόνια 2 τον χυμό τους    
    Αλάτι-πιπέρι
    Νερό 2 κουταλιές σούπας κρύο    

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκύθια, τα σκουπίζουμε και αφαιρούμε την εσωτερική ψίχα τους με το ειδικό εργαλείο και την αφήνουμε στην άκρη. Σε μπολ μεγάλο βάζουμε τον κιμά , το πλυμένο-καθαρισμένο ρύζι, την ψίχα από τα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο, αλάτι -πιπέρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί να ομοιογενοποιηθούν και  γεμίζουμε ένα- ένα τα κολοκυθάκια. Σε ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι -πιπέρι και τοποθετούμε τα γεμισμένα κολοκύθια το ένα πλάι στο άλλο. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 30-35 λεπτά. Αφού ψηθεί και μαλακώσουν τα κολοκύθια, χαμηλώνουμε την φωτιά για να το διατηρήσουμε ζεστό.

Για το αυγολέμονο :  Σπάμε τα αυγά και ρίχνουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια και σε άλλο τους κρόκους. Προσθέτουμε στο μπολ με τα ασπράδια 2 κουταλιές κρύο νερό, ελάχιστο αλάτι – πιπέρι και τα χτυπάμε σε μαρέγκα. Χτυπάμε ξεχωριστά και τους κρόκους  και σιγά-σιγά τους προσθέτουμε στα ασπράδια. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το ζεστό ζουμί του φαγητού μας που ψήθηκε και του προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια. Σιγά- σιγά χτυπώντας, το προσθέτουμε στα αυγά. Περιχύνουμε τα κολοκύθια μας με το αυγολέμονο έτσι όπως τα έχουμε σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις κουνώντας την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και να πήξει. Σβήνουμε την φωτιά και διατηρούμε το φαγητό ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/