Πόσα κιλά πρέπει να πάρετε κατά την εγκυμοσύνη

images_how-to-get-pregnant.jpg

Η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, καθώς είναι απαραίτητο στοιχείο για την καλή πορεία της κύησης και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Το βάρος που συστήνεται να πάρουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται κατά πολύ από το βάρος που είχαν πριν την κύηση.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, όπου συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με το βάρος γυναικών πριν την κύηση και στο τέλος της κύησης.

Στη μελέτη αυτή φάνηκε πως οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν παραπάνω βάρος από αυτό που συνιστάται. Ενώ, οι ελλειποβαρείς γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μην λάβουν το απαιτούμενο βάρος.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α (ΙΟΜ) συνιστά την αύξηση βάρους ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πριν την κύηση:

 Για γυναίκες ελλειποβαρείς (ΔΜΣ <18,5):12-18 κιλά είναι το συνιστώμενο πρόσθετο βάρος
 Για γυναίκες φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,5-25):11-15 κιλά
 Για γυναίκες υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-30): 6-11 κιλά
 Για γυναίκες παχύσαρκες (ΔΜΣ >30): 4-9 κιλά.

Απώλεια βάρους μεταξύ των κυήσεων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να τονίζεται από όλους τους επιστήμονες υγείας ότι, η γυναίκα πρέπει να χάσει τα κιλά που είχε προσλάβει στην πρώτη κύηση πριν ξανά μείνει έγκυος. Η διατήρηση των επιπλέον κιλών από μία προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως και η υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης ενοχοποιούνται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών τόσο στην μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Ποιο είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για απώλεια βάρους μετά τον τοκετό;

Η ισορροπημένη διατροφή, ο θηλασμός και φυσικά η άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης για τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
 
Μην ξεχνάτε ότι καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους έχουμε όταν παρεμβαίνουμε και στις δύο πλευρές του ενεργειακού μας ισοζυγίου (διατροφή και άσκηση) σε όποιο στάδιο ζωής κι αν βρισκόμαστε!

Εστιάστε στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής σε λιπαρά όπως:
 Στήθος κοτόπουλο
 Γαλοπούλα
 Γιαούρτι
 Ασπράδια αυγών
 Ξηροί καρποί

Και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες όπως ψωμί, φρυγανιές και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως είναι απαραίτητο κάθε έγκυος να είναι σε συχνή παρακολούθηση και επικοινωνία με το γυναικολόγο και το διατροφολόγο της τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. Έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να κρατήσει το βάρος της εντός του φυσιολογικού εύρους προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επιπλοκών που μπορούν να δυσκολέψουν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και το έμβρυο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr