Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα και ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης βρίσκουν τη «γιατρειά» ή την παρηγοριά τους στο πιο απλό «φάρμακο», το φαγητό. Επειδή όμως τόσο η ποσότητα όσο και η επιλογή ανήκει αποκλειστικά σε εμάς, καθιστώντας μας αυτόματα γιατρούς του συναισθήματός μας, ας δούμε μαζί αν όντως οι επιλογές μας είναι και οι σωστές και πως αλλιώς μπορούμε να τις ελέγξουμε…
Μελαγχολία…
Η μελαγχολία και η καταπιεσμένη ερωτική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν το διατροφικό μας ραντάρ να αναζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπάμε σε γλυκά, μπισκότα και σκέτο ψωμί. Λογικό, γιατί οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.
Λύση …
Απομακρύνετε από το οπτικό σας πεδίο τις παραπάνω τροφές και αντικαταστήστε τες με άλλες, που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν σε αυτό που σας απασχολεί. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά «αντικαταθλιπτικά» φαίνεται πως είναι τα ω3 λιπαρά οξέα. Μπορείτε να τα βρείτε σε ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, μαλακές μαργαρίνες και εμπλουτισμένους φυσικούς χυμούς. Κι αν αναρωτιέστε για τη σοκολάτα, να είστε σίγουροι πως και αυτή βοηθά – αρκεί να μην πέσετε σε κανένα καζάνι με σοκολάτα. Τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν την διάθεση.
Κόπωση & ατονία…
Περισσότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερο άγχος και εσείς τρέχετε να ανταποκριθείτε στις αυξημένες υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα αυτού του ρυθμού; Τρώτε μηχανικά ότι βρείτε μπροστά σας ή επιλέγετε τη λύση του fast food και της παραγγελίας ως την πιο εύκολη και βολική για το γραφείο;
Λύση …
Αν θέλετε να συνεχίσετε να παραγγέλνετε φαγητό στο γραφείο, αποφύγετε το junk food, καθώς επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμίδες, «κακά» λιπαρά και αλάτι και μειώνει την πνευματική απόδοση. Επιλέξτε τροφές με μαγνήσιο, που ενισχύουν τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Επιπλέον, σχετικά με την ατονία, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η πιο αποτελεσματική λύση κρύβεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Λόγω της ήπιας διεργετικής δράσης που εμφανίζει η καφεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να τονώσει, να αυξήσει την πνευματική διαύγεια και να βελτιώσει τη σωματική αντοχή.
Άγχος…
Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από άγχος παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά καταφεύγουν σε «ηρεμιστικά» αλμυρά σνακ (όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν). Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θεωρείται «λογική», καθώς το στρες ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή ανδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα σύμφωνα με ειδικούς γα την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.
Λύση …
Ας δούμε τα δεδομένα: όταν είμαστε αγχωμένοι ψάχνουμε για κριτσανιστές τροφές. Σίγουρα δεν υπάρχουν light πατατάκια, μπορούν όμως να αντικατασταθούν με στικς λαχανικών, π.χ. καρότο ή αγγούρι. Επιπλέον, όταν οι ξηροί καρποί είναι ανάλατοι και το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, οι επιλογές αυτές γίνονται λιγότερο επιβαρυντικές. Μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές τροφές που εξαφανίζουν το άγχος, υπάρχουν όμως αυτές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεν και αυξάνουν την σεροτονίνη. Το σελήνιο συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Αναζητήστε επίσης αμινοξέα (τρυπτοφανή και τυροσίνη), τα οποία βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά. ‘Ένα ακόμη συστατικό που βοηθά είναι το φυλλικό οξύ. Ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, δρα απευθείας στο άγχος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και νεύρα. Θα το βρείτε σε όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κλπ. Τέλος, εάν νιώθετε πολύ αγχωμένοι και σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείτε, φορέστε την ποδιά σας, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και μπείτε στη διαδικασία να μαγειρέψετε ένα πιάτο με βάση τα παραπάνω υλικά… το όφελος θα είναι διπλό αφού το μαγείρεμα ως μια δημιουργική διαδικασία θα σας χαλαρώσει και τελικά θα φάτε αλλά κάτι πιο θρεπτικό!
Πηγή : http://www.nutrimed.gr
Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος