Πανεύκολη Αχλαδόπιτα

images_29_torta-pere-e-ricotta-107-600x350.jpg

Υλικά

    450 γρ. αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες 1,5 εκ.
    1/2 λεμονιού το χυμό
    1 φλ. τσαγιού αλεύρι
    1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι
    1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    1/2 κ.γ. κανέλα για πασπάλισμα αχλαδιών
    2 1/2 κ.σ. ζάχαρη για πασπάλισμα αχλαδιών

Εκτέλεση

    Βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 23 εκ. περίπου. Καθαρίζετε τα αχλάδια από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα κόβετε σε φέτες 1,4 εκ. περίπου. Τα βάζετε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζετε με το μισό χυμό λεμονιού, ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε στην άκρη.
    Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα για 3 λ περίπου μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε τη βανίλια και τα αυγά, ένα ένα σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
    Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε σταδιακά το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σκεπάζετε το ταψί με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο και στρώνετε τα αχλάδια πάνω από τη ζύμη σε στενούς ομόκεντρους κύκλους. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σε μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη με τη κανέλα και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια πάνω από τα αχλάδια.
    Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ. Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνετε για 10 λ μέσα στο ταψί να “σταθεί”. Μετά το ξεφορμάρετε και μόλις έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, το σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό ή με σαντιγί στην οποία θα προσθέσετε λίγη ζάχαρη άχνη και μια πρέζα κανέλα.

πηγή: sintayes.gr