Ανάλαφρο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

images_11_pagomena-nikolaou-fryganies.jpg

Υλικά

1 πακέτο φρυγανιές
Για τη κρέμα:
1 κλωναράκι βανίλιας
100 γρ. κορν φλάουερ
100 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
2 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το σιρόπι:
200 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Για τη διακόσμηση:
500 κρέμα γάλακτος πλήρης [35% – 36% λιπαρά] παγωμένη, χτυπημένη σε σαντιγί
κανέλα σε σκόνη
1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στο φούρνο, στους 160° C για 15 λεπτά, και ψιλοτριμμένα

Εκτέλεση

Για τη κρέμα: Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να πάρουμε τα μικρά μαύρα αρωματικά σποράκια. Σε ένα μπολ ενώνουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, ένα φλιτζάνι από το γάλα, τα σποράκια της βανίλιας και τους κρόκους, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να κρυώσει η κρέμα.
Για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για 3 – 4 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση: Καλύπτουμε τον πυθμένα ενός μεγάλου πυρέξ με μία στρώση φρυγανιές και τις μουσκεύουμε με το μισό σιρόπι. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση φρυγανιές και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει η κρέμα.
Βγάζουμε το γλυκό και από πάνω στρώνουμε τη σαντιγί. Εναλλακτικά, σχηματίζουμε ροζέτες από σαντιγί, χρησιμοποιώντας κορνέ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε το γλυκό για 3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει, πριν σερβίρουμε.

πηγή: sintayes.gr