Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «αποτοξινωθούμε» από την κατανάλωση κρέατος. Γι’ αυτό το λόγω γεμίζουμε τα γεύματά μας με φρούτα και λαχανικά. Πέντε χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορούν να γεμίσουν το σαρακοστιανό μας τραπέζι. Επιλέγουμε στα γεύματά μας προϊόντα από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και φτιάχνουμε παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στα προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας. Την περίοδο της νηστείας, το διαιτολόγιο μας πρέπει να περιέχει ως κύρια συστατικά τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λαδερά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.
Η νηστεία
1) Αποτοξινώνει τον οργανισμό: με τη μη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ο οργανισμός δεν παράγει τοξίνες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
2)Βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου: το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μέσω των φρούτων και των λαχανικών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα και τέλος προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
3)Ξεκουράζει το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ.
4)Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
5)Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η νηστεία έχει κατηγορηθεί, αδίκως ότι παχαίνει, και αυτό γιατί συχνά τα άτομα που νηστεύουν χάνουν τον έλεγχο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ψωμί και ξηρούς καρπούς που έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Συμβουλές κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής
• Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 40 γρ. χαλβά ή 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, 4-5 ελιές.
• Τα ενδιάμεσα γεύματα σας κόβουν την όρεξη ώστε να μην τρώτε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα. Μπορείτε να επιλέξετε φρούτα, παστέλι, λαχανικά (καρότο, αγγούρι) ή 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
• Χρησιμοποιείστε όσπρια και λαδερά λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες.
• Επιλέξτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά που μας παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες μάλιστα είναι πιο εύπεπτες από εκείνες του κρέατος.
• Καταναλώστε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια), τα όσπρια, η σόγια, το ρύζι, το καλαμπόκι και το σουσάμι.
• Περιορίστε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά. Τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά μπορεί να γίνουν παχυντικά, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αποδίδει 90 Kcals.
• Μην το παρακάνετε με τα φρούτα, διότι και αυτά παχαίνουν. Καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτου είναι αρκετές, αναλόγως τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός.
• Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά. Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε την μία μερίδα εστιατορίου την εβδομάδα.
• Προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού. Μία φέτα είναι αρκετή για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα σας.
• Και τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό (8-10 μεγάλα ποτήρια) ημερησίως για να είναι συνεχώς ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος