Οι θερμίδες της μπύρας οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ που περιέχει, το οποίο είναι λιγότερο από τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά.
Ενδεικτικά: 100ml μπύρας έχουν περίπου 41 θερμίδες ενώ 100ml κρασιού 77 θερμίδες! Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια μερίδα μπύρας είναι 250ml κι ένα ποτήρι κρασί 150ml, οι θερμίδες που θα λάβουμε από ένα ποτήρι μπύρας είναι 107 ενώ από ένα ποτήρι κρασί 115! Το λάθος που γίνεται συνήθως με τη μπύρα είναι ότι δε σταματάμε στο ένα ποτηράκι, αλλά συνεχίζουμε σε δεύτερο, τρίτο …και πάει λέγοντας! Επίσης, συνηθίζουμε να τη συνδυάζουμε με λιπαρές τροφές, υψηλής θερμιδικής αξίας (πίτσα, πατατάκια κ.ά.). Μελέτες που διεξήχθησαν πρόσφατα υποστηρίζουν ότι η μπύρα δε σχετίζεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) ούτε με την παχυσαρκία. Αντιθέτως, η κατανάλωση της σε μικρές ποσότητες σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ κυρίως στις γυναίκες!
Επιπροσθέτως, τα φυσικά συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται η μπύρα (κριθάρι, μαγιά, δημητριακά και νερό) παρέχουν πολλές βιταμίνες στον οργανισμό! Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παράλληλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στην μπύρα – και πιο συγκεκριμένα στο κριθάρι και στο λυκίσκο – διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μπύρας. Σε γενικές γραμμές όμως, ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου τα διπλάσια αντιοξειδωτικά από ένα ποτήρι λευκό κρασί (λιγότερα όμως από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί). Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση ενώ βοηθούν και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
Η χαμηλή περιεκτικότητα της μπύρας σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο της προσδίδουν άλλη μια ευεργετική στον οργανισμό ιδιότητα: δράση κατά της εμφάνισης πέτρας στη σχολή και στα νεφρά!
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω, η μπύρα δεν είναι ένα ποτό που αποκλείεται από ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Αντιθέτως, είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τα περισσότερα βαριά, οινοπνευματώδη ποτά! Καταναλώστε τη, λοιπόν, χωρίς τύψεις αρκεί να ακολουθείτε τον χρυσό (και τετριμμένο!) κανόνα διατροφής: «Παν Μέτρον Άριστον» !
TIP: Το καλοκαίρι μην προσπαθήσετε να ξεδιψάσετε με μπύρα. Θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα και θα λάβετε πολλές θερμίδες. Καταναλώστε ένα ποτήρι νερό πριν αρχίσετε να πίνετε τη μπύρα σας! Θα σας ξεδιψάσει, μετριάζοντας έτσι την κατανάλωση μπύρας στη συνέχεια!
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr
υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη