Η παιδική παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία η οποία είναι δύσκολο να να αντιμετωπιστεί. Η Δανία ανήκει στις χώρες με υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου οι επιστήμονες υγείας ζητούν από τα παιδιά και τις οικογένειές στους να κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Ο παιδίατρος Dr. Holmes, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της πόλης Χόλμπεκ, μιας πόλη κοντά στην Κοπεγχάγη, έφτιαξε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου μπόρεσε να τροποποιήσει τις συνήθειες των παιδιών με πρόβλημα βάρους. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος περίπου 1900 παιδιά.
Το πρόγραμμα του Dr. Holmes περιελάμβανε 20 αλλαγές στον τρόπο ζωής του παιδιού μέσω των οποίων το παιδί θα είχε τη δυνατότητα να χάσει βάρος αλλά και να μάθει να τρέφεται σωστά καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής του.
Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε σε κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να καταπολεμήσει τις ατομικές του συνήθειες που υπονομεύουν το βάρος του και συμπεριλαμβάνει απλούς κανόνες που κάθε παιδί μπορούσε να κατανοήσει και να συμμορφωθεί, τόσο αυτό όσο και η οικογένειά του. Μερικούς από αυτούς τους κανόνες τους γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Ωστόσο, το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να τους εφαρμόσουμε στην πράξη. Μερικοί από τους κανόνες του dr. Χολμς είναι: «δεν ξαναγεμίζω το πιάτο μου, αν δεν περάσουν 20 λεπτά», «τρώω στο φαστ φουντ μία φορά το μήνα», «κάνω κάποια φυσική δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα».
Κατά την έναρξη του προγράμματος, τα παιδιά υπεβλήθησαν σε πλήθος εξετάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εξέταση αίματος και η μέτρηση του σωματικού λίπους. Επίσης,μέσω ερωτηματολογίων καταγράφηκε λεπτομερώς ο τρόπος ζωής των παιδιών και διατροφικές τους συνήθειες. Αναλόγως με τα ευρήματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις των παιδιών δημιουργήθηκε ένα ΑΤΟΜΙΚΟ πρόγραμμα για κάθε παιδί που συμπεριλαμβάνει μερικές ωριαίες συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης και 15-20 αλλαγές στις συνήθειές τους.
Όπως φάνηκε και από την παραπάνω μελέτη τα περισσότερα παιδιά κατάφεραν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους με τη βοήθεια ενός ειδικού και με την συμμόρφωση όλης της οικογένειάς στο νέο τρόπο ζωής του παιδιού. Γονείς και παιδιά λειτούργησαν σαν ομάδα και κατάφεραν όλοι να βελτιώσουν το βάρος τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Στην έρευνα πήραν μέρος 1900 παιδιά. Τα 1300 από αυτά παιδιά έχασαν τα περιττά κιλά, δηλαδή το 70% του συνολικού πληθυσμού της μελέτης. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος εδώ και 4 χρόνια!!!
Το εκπληκτικό αυτό ποσοστό επιτυχίας οδήγησε άλλες οκτώ πόλεις της Δανίας να ζητήσουν από τον Dr. homles να εφαρμόσει και σε αυτές το πρόγραμμά του.
- Pages: 1
- 2