Υλικά
Για τα κεμπάπ:
½ κιλό κιμά
1 παξιμάδι κρίθινο (ντάκος) ή 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 ή 2 κ.σ. ταχίνι
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κ.σ. σουσάμι
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. κύμινο
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ντομάτα ψιλοκομμένη
Μίνι αραβικές πίτες
Για το ντιπ γιαουρτιού:
250 ml γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο (ψιλοκομμένο)
½ κ.γ. κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το παξιμάδι ή το ψωμί σε νερό να μαλακώσει.
Το στραγγίζουμε να μην έχει καθόλου νερό και ζυμώνουμε καλά τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά να γίνει ομογενής. Διορθώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα καρυκεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα περνάμε σε καλαμάκια. Για να μην μας καούν τα καλαμάκια, μπορούμε να τα μουλιάσουμε εκ των προτέρων σε νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Διαφορετικά καλύπτουμε τις κάτω άκρες τους με αλουμινόχαρτο.
Λαδώνουμε ένα ταψί καλά και τοποθετούμε επάνω του τα κεμπάπ. Μπορούμε να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα σε τακτά διαστήματα, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Για το ντιπ, απλώς ανακατεύουμε τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Καλύτερα να έχει φτιαχτεί από την προηγουμένη για να δέσει η γεύση του.
Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω σε ζεσταμένες, μικρές αραβικές πίτες με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ντομάτα και συνοδεύουμε το ντιπ γιαουρτιού.
Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος