Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ιατρικές Συστάσεις

new4_4171975_blog.jpg
Η μαχόμενη παθολογική ιατρική εμπειρία αναδεικνύει κάθε χρόνο την αύξηση ιατρικών παθολογικών προβλημάτων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και την ημέρα που έπεται αυτής. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χαρακτηρίζεται από αύξηση της ποσότητας των νυχτερινών γευμάτων, αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ και της ποσότητας των γλυκών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των νοσηρών φαινομένων που χειρίζεται ο μαχόμενος ιατρός, κατά τις ημέρες αυτές.

Στο παρόν άρθρο αναλύονται ορισμένες από τις πιο κοινές παθολογικές διαταραχές και συμπτώματα και τρόποι πρόληψης.

1. ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ

Το βαρύ κεφάλι συνήθως στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στην αϋπνία.
Μέτρα πρόληψης του συμπτώματος:

• Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή 
• Φάτε ένα μήλο και λίγη πράσινη σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι για το δείπνο
• Κοιμηθείτε μία ώρα μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά
• Συνιστάται επαρκής ύπνος.

2. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : ΞΙΝΙΛΑ-ΦΟΥΣΚΩΜΑ- ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ- ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών, οδηγούν σε κακή πέψη και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια.

 Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της ξινίλας, του φουσκώματος, των στομαχικών ενοχλημάτων, της διάρροιας 

• Είναι καλύτερα να εορτάσετε με ένα καλό γεύμα το μεσημέρι και όχι το βράδυ
• Καλό είναι το γλυκό να καταναλωθεί δύο ώρες μετά το γεύμα και όχι αμέσως μετά
• Μαγειρέψετε απλά χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα
• Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών
• Μην καταναλώσετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους
• Μην καταναλώσετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή
• Μασάτε καλά τις τροφές και αποφύγετε να τρώτε γρήγορα
• Πλύνετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε
• Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες

3. ΑΥΞΗΣΗ «ΖΑΧΑΡΟΥ» ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στο βούτυρο το κόκκινο κρέας τα κίτρινα τυριά την κρέμα γάλακτος, είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση αυτή. Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να αποφεύγονται από τους διαβητικούς. Ορισμένοι θα χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων την ημέρα αυτή (ινσουλίνη). 

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος