Επιτρέπει στους καταναλωτές να κατανοού τις επιλογές που κάνουν και να αξιολογούν τη θέση του κάθε τροφίμου στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, με αποτέλεσμα μια ισιρροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις προσωπικές τους ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους.
Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διαφέρουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Ένας υγιής ενήλικας με φυσιολογικό σωματικό βάρος και μέσο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα.
Το σύστημα των GDAs εστιάζει σε 5 βασικά συστατικά τα οποία και πρέπει να γνωρίζετε.
Ξέρετε γιατί είναι καλό να κρατάτε χαμηλά το ποσοστό GDAs για το νάτριο;
Γιατί χρειαζόμαστε τα λιπαρά;
Εδώ θα βρείτε τεκμηριωμένη πληροφόρηση πίσω από τα νούμερα.
Θερμίδες
Ο οργανισμός χρειάζεται θερμίδες για να λειτουργεί. Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την κατανάλωση των τροφίμων είναι απαραίτητες για την αναπλήρωση της ενέργειας που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια ακόμη και για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή. Όμως, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται σε σχέση με εκείνες που ξοδεύονται. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα υπάρχει, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτούνται και αντίστροφα.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τις θερμίδες είναι 2000.
Σάκχαρα
Τα σάκχαρα είναι ένα είδος υδατανθράκων, αποτελούν την άμεση και κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και συμβάλλουν στη γεύση των τροφίμων. Τα σάκχαρα, τα προσλαμβάνουμε από μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά. Χρειάζονται γιατί δίνουν ενέργεια και γεύση, αλλά καλύτερα να μένουμε μέσα στο όριο της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα σάκχαρα είναι 90g
Λιπαρά
Φυτικά; Ζωικά; Κορεσμένα; Ακόρεστα; Στις ετικέτες συχνά υπάρχουν 2 είδη λιπαρών: τα κορεσμένα λιπαρά, που είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και τα ακόρεστα, που προέρχονται κυρίως από τα ψάρια ή είναι φυτικής προέλευσης. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, γιατί αποτελούν την πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και μεταφέρουν πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, χωρίς όμως να υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη. Επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα λιπαρά είναι 70g
Κορεσμένα
Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμα, αλλά όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα λιπαρά είναι 20g
Νάτριο (Αλάτι)
Το αλάτι δίνει γεύση στα τρόφιμα, άλλα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο έχει συσχετισθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Γι’ αυτό θα πρέπει η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να βρίσκεται κάτω από την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα λιπαρά είναι 2,4g
* Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων σε λογικές μερίδες και σε τακτικά χρονικά διαστήματα την ημέρα
* Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
* Πίνετε άφθονα υγρά
* Φροντίστε το 50%-60% των ημερήσιων θερμίδων σας να προέρχονται από υδατάνθρακες, το 25%-35% από λιπαρά και το 10%-20% από πρωτεΐνες.
* Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητας και προσέξτε το βάρος σας.
* Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά κακές πρακτικές διατροφής.
Πηγή: nutrimed.gr
Επιστημονική Ομάδα nutrimed