Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν παγκοσμίως από διαρροϊκές ασθένειες μειώθηκε κατά ένα τρίτο μεταξύ των ετών 2005 και 2015, σύμφωνα με ερευνητές.
Η μελέτη λέει ότι η καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση είναι το κλειδί, με λιγότερα αδύναμα και υποσιτισμένα παιδιά να μολύνονται. Τα νέα εμβόλια έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο.
Ωστόσο, η διάρροια εξακολουθεί να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος «δολοφόνος» παιδιών παγκοσμίως, καθώς σχεδόν 500.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους. Αυτός όμως ο αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υποεκτιμημένος λόγω της έλλειψης δεδομένων στην υποσαχάρια Αφρική, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά.
Η διάρροια είναι επίσης έμμεσα υπεύθυνη για μεγάλο αριθμό θανάτων, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις άλλων ασθενειών, όπως η πνευμονία και η ιλαρά.
Οι Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από τη νέα μελέτη Global Burden of Disease, διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί (42%) των θανάτων αυτών συμβαίνουν στη Νιγηρία και την Ινδία. Οι διαρροϊκές ασθένειες, όπως η γαστρεντερίτιδα και η χολέρα, εξαπλώνονται από νερό μολυσμένο με κόπρανα. Είναι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και είναι θεραπεύσιμες.
«Οι διαρροϊκές ασθένειες επηρεάζουν δυσανάλογα τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Αλί Μοκντάν, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Παρά ορισμένες μειώσεις στη θνησιμότητα, οι καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των ασθενειών δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Αν και οι θάνατοι από διάρροια έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% συνολικά και 34% ειδικά στα παιδιά, ο ρυθμός μόλυνσης μειώνεται πολύ αργά. Για τα παιδιά μειώθηκε μόλις 10% μεταξύ του 2005 και του 2015.
Από όλες τις διαρροϊκές ασθένειες, ο ροταϊός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας για τη νόσο μειώθηκαν κατά 44% το 2015 και οι ερευνητές αποδίδουν μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης σε ένα σχετικά νέο εμβόλιο.
«Παίρνουμε κουράγιο βλέποντας λιγότερα παιδιά να πεθαίνουν από διάρροια», δήλωσε ο Yael Velleman, ανώτερος στέλεχος της οργάνωσης WaterAid. «Αλλά είναι απαράδεκτο ότι η διάρροια εξακολουθεί να διεκδικεί τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Το 50% της κακής διατροφής συνδέεται με χρόνια λοίμωξη, διάρροια και μολύνσεις που προκαλούνται από το βρώμικο νερό και την κακή υγιεινή».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/