Για την ακρίβεια, η σωματική αδράνεια μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για διπλάσιο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με την παχυσαρκία.
Μάλιστα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος (ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου). Αυτό έδειξε μεγάλη επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη (μελέτη EPIC) και δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition.
Τι έδειξε η μελέτη;
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας 334.161 ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη και τα συσχέτισαν με διάφορους δείκτες (π.χ. βάρος, περιφέρεια μέσης) καθώς και με τη συνολική κατάσταση της υγεία τους, έπειτα από παρακολούθησή τους για διάστημα 12,4 χρόνων.
• Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι σωματικά αδρανείς συμμετέχοντες της μελέτης ήταν λίγο περισσότερο δραστήριοι, ο αριθμός θανάτων θα μειωνόταν κατά 7,35% ενώ αν οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ήταν πιο αδύνατοι και είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης, οι αντίστοιχοι αριθμοί θα ήταν μειωμένοι κατά 3,66% και 6,53%.
• Τα άτομα που ασκούνται μέτρια (π.χ. με καθημερινό γρήγορο βάδισμα για 20 λεπτά) έχουν 16 με 30% χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με τα σωματικά αδρανή άτομα.
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μεγάλο όφελος για την υγεία μας
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι μικρές αλλά συστηματικές αλλαγές και στις δύο πλευρές της ενεργειακής ισορροπίας ταυτόχρονα (δηλαδή τόσο στην διατροφή, όσο και στη σωματική δραστηριότητα) μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς και άλλων νοσημάτων. Έτσι, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως η ένταξη ακόμη και μέτριας έντασης άσκησης που περιλαμβάνει 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεγάλο όφελος για την υγεία, μειώνοντας την πιθανότητα για πρόωρο θάνατο.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr