Είναι γνωστό από καιρό ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να ωφελήσει πέρα από το σώμα και τον εγκέφαλό μας, επιβραδύνοντας τη γήρανσή του.
Μια μελέτη από επιστήμονες που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών, από ό, τι εκείνοι που δεν την ακολουθούθησαν.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδο, φασόλια και σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι, μαζί με μέτριες ποσότητες ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρασού και περιορισμένες ποσότητες κρέατος.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Michelle Luciano του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, δήλωσε: «Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και χάνουμε κύτταρα του εγκεφάλου που μπορούν να επηρεάσουν τη μάθηση και τη μνήμη. Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση και στην υγεία του εγκεφάλου».
Οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν τη διατροφή 967 ανθρώπων από τη Σκωτία που δεν είχαν άνοια, ηλικίας 70 ετών.
Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 562 υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία σε ηλικία περίπου 73 ετών για να μετρηθεί ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου τους, ο όγκος της φαιάς ουσίας και το πάχος του φλοιού, το οποίο είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου. Από αυτή την ομάδα, 401 άνθρωποι επέστρεψαν για μια δεύτερη μαγνητική τομογραφία στην ηλικία των 76 ετών.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι διατροφή εξηγεί την κατά 0,5% μεταβολή του συνολικού όγκου του εγκεφάλου – ένα αποτέλεσμα που ήταν το μισό της φυσιολογικής μείωσης λόγω γήρανσης. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον όγκο του εγκεφάλου, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση και ο διαβήτης ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ του όγκου της φαιάς ουσίας ή του πάχος του φλοιού και της μεσογειακής διατροφής.
Ενώ λέγεται ότι τα ψάρια είναι κάνουν καλό στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες πίσω από αυτή την τελευταία μελέτη πιστεύουν ότι τα οφέλη που είδαν δεν οφείλονται απλά στην κατανάλωση λιγότερο κρέατος και περισσότερων ψαριών.
«Είναι πιθανό άλλες συνιστώσες της μεσογειακής διατροφής να είναι υπεύθυνες για αυτή τη σχέση ή να πρόκειται για τον συνδυασμό όλων των στοιχείων της», είπε η Δρ Luciano. Πρόσθεσε επίσης ότι η μελέτη διέφερε από προηγούμενες επειδή ακολούθησε τους ανθρώπους για περισσότερα από τρία τουλάχιστον έτη. «Στη μελέτη μας, οι διατροφικές συνήθειες καταγράφηκαν πριν από τον όγκο του εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει μακροχρόνια προστασία στον εγκέφαλο».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/