Αρνί στην γάστρα με κληματόβεργες

images_182017_2_arnaki-stis-klimatoverges.jpg

Υλικά

    Αρνί 5 κιλά ή κατσίκι    
    Κληματόβεργες 5-6 τεμ φρέσκιες ή ξερές    
    Αλάτι 1 1/2 κουτάλι της σούπας    
    Πιπέρι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Σκόρδο 4-5 σκελίδες    
    Ψωμί 4-5 φέτες χοντροκομμένες    
    Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
    Δεντρολίβανο 1 κουτάλι της σούπας ή ρίγανη    
    Μουστάρδα 2 κουταλάκια του γλυκού    
    Πατάτες 2 κιλά μικρές τις baby    
    Νερό 3 ποτήρια    
    Σπάγγος για δέσιμο
    Χοντρή κλωστή για ράψιμο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί ή το κατσίκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους , καθαρίζουμε το σκόρδο (το θέλουμε ολόκληρο). Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του αρνιού ή του κατσικιού εσωτερικά και εξωτερικά και γεμίζουμε την κοιλιά με τους κύβους ψωμιού και το σκόρδο, με ελάχιστη ρίγανη ή δεντρολίβανο και λίγη μουστάρδα. Ράβουμε με την χοντρή κλωστή την κοιλιά, δένουμε τα πόδια με τον σπάγγο για να διπλώσει το κρέας και να χωρέσει στο πήλινο ή στην γάστρα και το αλείφουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή το δεντρολίβανο. Στον πάτο από το πήλινο ή την γάστρα βάζουμε τις κληματόβεργες και τοποθετούμε το κρέας πάνω σε αυτές. Προσθέτουμε και το νερό. Σκεπάζουμε το κρέας και το βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για να ψηθεί σιγά-σιγά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε με το λάδι, την μουστάρδα και την ρίγανη ή δεντρολίβανο. Τις βάζουμε μέσα στο σκεύος με το κρέας μετά από 1 ώρα που έχει ψηθεί το κρέας και τις αφήνουμε να ψηθούν . Όταν ψηθεί το κρέας το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τις πατάτες.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/