Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς στρες

images_3172017_Sea_Summer_Beach_Glasses_Flip-flops_Sand_512209_300x200.jpg

Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς να είναι οι βαλίτσες έτοιμες, τα εισιτήρια στο χέρι, αλλά το μυαλό και η διάθεσή μας δέσμια του στρες και της ανησυχίας.

Ωστόσο, φέτος δεν θα μεταφέρουμε το άγχος μας στις διακοπές. ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, θα κάνουμε διακοπές χωρίς άγχος από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια ευκαιρία για απόδραση όχι μόνο από την πόλη, αλλά και από την ίδια την καθημερινότητα. Είναι ταυτισμένες με τη χαλάρωση, την ξεγνοιασιά κα τη διασκέδαση. Προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια μέχρι την ώρα της αναχώρησης, ξεκινάμε τον σχεδιασμό και τις προετοιμασίες εβδομάδες πριν. Όμως, σχεδόν πάντα στο τέλος ανακαλύπτουμε ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή ψυχολογικά δεν είμαστε έτοιμοι. Το μυαλό μας δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει μακριά από τις έγνοιες και έτσι ακούσια μεταφέρουμε το άγχος στις διακοπές. Οι ειδικοί μάς συστήνουν απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να ελέγξουμε το στρες και από φέτος να κάνουμε αληθινά χαλαρωτικές διακοπές.

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Καταστρώνουμε πλάνο διακοπών
Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 15% των ανθρώπων ξεκινούν με άγχος τις διακοπές τους, επειδή θεωρούν ότι δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν σωστά. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αφήνουμε τις οργανωτικές λεπτομέρειες για την τελευταία στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε τι είδους διακοπές θέλουμε να κάνουμε και με ποιους ανθρώπους θέλουμε να τις μοιραστούμε. Ο στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις και τα άτομα που μας ρίχνουν ψυχολογικά.

Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε και με ποιον τρόπο θα φτάσουμε, να καταγράψουμε τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και να κάνουμε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να πάρουμε μαζί μας.

Επειδή είναι πιθανό κάποιος αστάθμητος παράγοντας Π .χ. καιρικές συνθήκες) να χαλάσει τον αρχικό μας σχεδιασμό, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Η ευελιξία είναι λέξη-«κλειδί», αφού μικρές αναποδιές μπορεί να συμβούν πάντα. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό που μετράει είναι να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα και όχι να ακολουθούν κατά γράμμα μια λίστα με δραστηριότητες.

Προγραμματισμός στη δουλειά
Ο έγκαιρος προγραμματισμός για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν τις ημέρες που θα λείπουμε θα μας γλιτώσει από δυσάρεστα τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αφενός θα μας απαλλάξει από τη διαδικασία να δουλεύουμε από την παραλία και αφετέρου θα βοηθήσει τους συναδέλφους μας να χειριστούν καλύτερα τις υποθέσεις που έχουν αναλάβει. Εννοείται, βέβαια, ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να μείνει για την τελευταία ημέρα που θα είμαστε στο γραφείο.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται μια προεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσο καίρια και να είναι η θέση στην οποία εργαζόμαστε, να θυμόμαστε πως το συνεργατικό πνεύμα μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές φάσεις της επαγγελματικής μας ζωής.

Βάζουμε προτεραιότητα στις εργασίες
Όσο πλησιάζει η ώρα των διακοπών και γνωρίζοντας ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποδράσουμε, συνήθως πιεζόμαστε περισσότερο, προσπαθώντας να τακτοποιήσουμε τα πάντα, ακόμη και εργασίες που δεν ανήκουν στις άμεσες προτεραιότητές μας. Για παράδειγμα, πριν φύγουμε για διακοπές σπεύδουμε να καθαρίσουμε το σπίτι με την ελπίδα ότι, όταν επιστρέψουμε, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε πολύτιμο χρόνο για να το τακτοποιήσουμε. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι να δίνουμε προτεραιότητα στις εργασίες που έχουν συγκεκριμένη προθεσμία ή που είναι όντως σημαντικές και να αφήνουμε τις δουλειές που δεν επείγουν για αργότερα. Για να το πετύχουμε αυτό, θα ήταν χρήσιμο να αξιολογήσουμε τις υποχρεώσεις μας, μια διαδικασία που συνήθως μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι τελικά όλες τόσο σημαντικές και μερικές θα μπορούσαν να αναβληθούν για μετά τις διακοπές μας.

Ξεκινάμε σταδιακή αποσυμπίεση
Ένας απλός, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξουμε το άγχος μας είναι να κλείσουμε τα μάτια και να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Βάζουμε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος και αργά παίρνουμε βαθιά εισπνοή από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το 8), νιώθοντας την κοιλιά μας να φουσκώνει. Αν μπορούμε, κρατάμε τον αέρα (μετρώντας μέχρι το 8) και εκπνέουμε αργά και σταθερά (μετρώντας και πάλι μέχρι το 8). Κάνουμε 8 αναπνοές, 3 φορές την ημέρα. Καλό είναι να ξεκινήσουμε τις ολιγόλεπτες αυτές ασκήσεις αρκετές ημέρες πριν την έναρξη των διακοπών.

  

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Αποφεύγουμε τους καβγάδες
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα 2/3 των ζευγαριών καβγαδίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες προσδοκίες από τις διακοπές. Για κάποιους οι διακοπές ταυτίζονται με σπορ, για κάποιους άλλους με περιηγήσεις στα αξιοθέατα, ενώ ορισμένοι ξεκουράζονται απολαμβάνοντας το ποτό τους δίπλα στην πισίνα. Για να μη δυσαρεστηθεί κανείς από την παρέα, θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

Περιορίζουμε αλκοόλ και καφεΐνη
Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ εκτός από τον δείκτη της ζυγαριάς μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή μας. Στις διακοπές είναι καλό να πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω για να ευθυμήσουμε, όμως αν το παρακάνουμε μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας και να αυξήσει το άγχος. Περιορισμένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση καφεΐνης. Ο καφές και γενικότερα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ναι μεν μας βοηθούν να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια, ωστόσο σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν υπερένταση, νεύρα, ακόμη και αϋπνία.

Απενεργοποιούμε κινητά και laptop
Η τακτική να παίρνουμε μαζί μας το laptop, να ελέγχουμε συνεχώς τα e-mail μας και να λύνουμε όλα τα ζητήματα μέσω τηλεφώνου μόνο ξέγνοιαστες διακοπές δεν σημαίνει. Είναι σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας ότι θα πάμε διακοπές για να χαλαρώσουμε και όχι για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από μακριά, από ενοχές ή φόβο ότι εν τη απουσία μας θα συμβούν… καταστροφές. Αν δεν μπορούμε να αποχωριστούμε την τεχνολογία, καλό είναι να το κάνουμε με μέτρο. Για παράδειγμα, να ελέγχουμε τα μηνύματα και τα e-mail μας μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ.

Δεν διακόπτουμε ό,τι μας ευχαριστεί
Το ζητούμενο στις διακοπές είναι να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Αν κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που έχουμε βελτιώνουν τη διάθεσή μας και διώχνουν το στρες, δεν είναι νόμος ότι πρέπει να τις διακόψουμε την περίοδο των διακοπών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γυμναστική. Δεν είναι απαραίτητο εκεί που θα πάμε να έχει γυμναστήριο. Το τρέξιμο κατά μήκος της παραλίας, ένας αγώνας Μπιτς βόλεϊ με τους φίλους μας ή οι εξερευνήσεις με θαλάσσιο ποδήλατο αποτελούν εξίσου καλές επιλογές για σωματική άσκηση. Μία άλλη εναλλακτική είναι το κολύμπι και οι ασκήσεις μέσα στο νερό, οι οποίες βοηθούν το κυκλοφορικό σύστημα και μας χαρίζουν ευεξία.

Αφήνουμε τις ανησυχίες στο σπίτι
Οι διακοπές δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να διευθετήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν στη δουλειά, στο σπίτι ή με τον σύντροφό μας. Για την ακρίβεια, οι διακοπές ενδείκνυνται για το ακριβώς αντίθετο. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανό να φτάσουμε στην επίλυση ενός προβλήματος αν έχει προηγηθεί ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή μας. Επομένως, οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας και να καλύψουμε το κενό που μπορεί να δημιουργεί η καθημερινότητα στη σχέση μας. Επίσης, οι διακοπές προσφέρουν μια καλή ευκαιρία σε όσους κάνουν διακοπές με τα παιδιά τους να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες μαζί, κάτι που σίγουρα θα κάνει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να αισθανθούν όμορφα και να πάρουν ικανοποίηση από αυτό.

Λιώνουμε τα παπούτσια στον χορό
Τα οφέλη που μας προσφέρει ο χορός δεν περιορίζονται μόνο στο σώμα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στηΜ . Βρετανία, ο χορός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και διασκεδαστικούς τρόπους για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και το στρες, να βελτιώσουμε άμεσα τη διάθεσή μας και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Το γνωρίζατε;
Όσο και να το επιδιώκουμε, είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε αμέσως στο κλίμα των διακοπών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, χρειάζεται να περάσουν κατά μέσο όρο 2 ημέρες και 17 ώρες από την ώρα της αναχώρησης ώστε να νιώσουμε την ανακούφιση και την ευχαρίστηση των διακοπών. Κάτι που ίσως βοηθήσει να αποφορτιστούμε πιο γρήγορα είναι μικρές ασκήσεις χαλάρωσης.

Ξαπλώστε αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας… Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες… Ελέγξτε προσεχτικά ένα-ένα όλα τα σημεία επαφής σας με την άμμο ή το πάτωμα ή μια αναπαυτική πολυθρόνα. Νιώστε τις φτέρνες… τις γάμπες… τους μηρούς… τους γλουτούς… την πλάτη… τα μπράτσα… τα χέρια… το κεφάλι… Νιώστε το βάρος σε κάθε σημείο…αφεθείτε στη βαρύτητα… ξεφορτωθείτε όλα τα άχρηστα βάρη… Μείνετε για κάποια ώρα με αυτή την αίσθηση της ελαφρότητας και, τέλος, ανοίξτε σιγά-σιγά τα μάτια σας και ανασηκωθείτε.

Πηγή : http://fitnet.gr/