Υλικά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 1/2 ποτήρια
Αλάτι 1 πρέζα
Βούτυρο 4 κουταλιές σούπας σε θερμοκρασία δωματίου
Ζάχαρη 4 κουταλιές της σούπας
Νωπή μαγιά 50 γρ
Αυγό 1
Γάλα 1 ποτήρι χλιαρό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα σοκολάτας
Κουβερτούρα 200 γρ ψιλοκομμένη
Κρέμα γάλακτος 200 γρ
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ βάζοντας το αλεύρι ,το βούτυρο , το αλάτι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη σαν ψίχουλα, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και βάζουμε την μαγιά ,το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αυγό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 1 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο . Μετά παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (ή ότι μέγεθος προτιμάμε), το πλάθουμε σε μπαλάκι και τρυπάμε στο κέντρο με το δάκτυλο μας ώστε να γίνει μια τρύπα. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και την υπόλοιπη ζύμη. Όσα φτιάξαμε τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για 20 λεπτά. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καλά και τα τηγανίζουμε (ανοίγοντας με το χέρι πάλι την τρύπα στο κέντρο σε περίπτωση που έχει ενωθεί), μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για την σάλτσα σοκολάτας βάζουμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και βουτάμε ένα- ένα τα ντόνατς που τηγανίσαμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω τρούφα ή φυστίκια όσο είναι ζεστά.
Πηγή : https://www.chefoulis.gr/