Τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκονται σε μια πληθώρα προϊόντων από σιρόπια βήχα έως σάλτσες, αλλά νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου και παχυσαρκίας συνδέονται με την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, σύμφωνα με τη νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας για τις επιδράσεις που έχουν τα υποκατάστατα ζάχαρης.
Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα του Καναδά και επανεξέτασε στοιχεία από 37 μελέτες οι οποίες ανέλυσαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους για μια μέση περίοδο 10 ετών.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και υψηλότερου κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και αυξημένου βάρους», δήλωσε η Δρ Meghan Azad.
Αντίθετα, τα στελέχη της βιομηχανίας αναψυκτικών ανέφεραν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν «θεωρηθεί ασφαλή» από τους υπεύθυνους υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνθετικά πρόσθετα τροφίμων που παρέχουν γλυκιά γεύση ώστε να μιμούνται τη ζάχαρη, ενώ περιέχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Πολλά προϊόντα που τα περιέχουν έχουν συχνά ετικέτες που αναγράφουν με «λιγότερη ζάχαρη» ή «διαίτης και υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, ισχυρισμός που αμφισβητείται από τη νέα έρευνα.
«Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καταναλώνουν συστηματικά τεχνητά γλυκαντικά, σχετικά λίγοι ασθενείς έχουν συμπεριληφθεί σε κλινικές δοκιμές αυτών των προϊόντων», λέει ο καθηγητής του Καναδικού Ιατρικού Ινστιτούτου Ryan Zarychanshi.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα, αλλά αντικρουόμενα, με τη Δρ Azad να προσθέτει ότι «επιβάλλεται προσοχή, μέχρι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία. Δεδομένης της εκτεταμένης και αυξανόμενης χρήσης τεχνητών γλυκαντικών και της τρέχουσας επιδημίας παχυσαρκίας και συναφών ασθενειών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων κινδύνων και οφελών αυτών των προϊόντων».
Ο διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών Αναψυκτικών της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί αυτοί του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, είναι αντίθετοι με το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων που δείχνει πως τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων τους και να διαχειριστούν το βάρος τους».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/