Το αυγό είναι μία τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.
Οι πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού, διότι συμβάλλουν στη δημιουργία νέου ιστού και μυών και ενισχύουν το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Γι΄αυτό και είναι απαραίτητες στα παιδιά, τους εφήβους, τους αθλητές, αλλά και σε όσους ανθρώπους βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.
Παράλληλα, το αυγό περιέχει βιταμίνη A και D, τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο και χολίνη. Ειδικότερα για τη βιταμίνη D (γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου), το αυγό είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχει με φυσικό τρόπο αυτό το πολύτιμο συστατικό, που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Γενικότερα, όλες οι βιταμίνες βοηθούν στον έλεγχο ζωτικών σωματικών λειτουργιών.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών (στα οποία οφείλεται το χρώμα του), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα δύο συστατικά ενεργούν σαν «εσωτερικά γυαλία ηλίου» που μπορούν να μειώσουν τις φωτοχημικές βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοβολία του φωτός και πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας στα ανθρώπινα μάτια που με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει επίσης τη μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου και βιταμινών αλλά και τις περισσότερες ποσότητες λίπους και χοληστερόλης. Βέβαια, σύμφωνα με όλες τις μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και τα λιπίδια στον οργανισμό είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών. Αυτό επιτρέπει σε έναν ενήλικα να καταναλώνει περίπου τέσσερα αυγά ανά εβδομάδα, ενώ στα παιδιά έως επτά, σε μία ισσοροπημένη διατροφή, η οποία δεν περιλαμβάνει άλλα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη. Η μέση πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300gr/ ημέρα, ενώ ενδεικτικά ένα αυγό περιέχει 200gr.
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται από 90% νερό στο οποίο βρίσκεται το 10% των πρωτεϊνών ανώτατης βιολογικής αξίας (περίπου 40 είδη). Έτσι το ασπράδι ενός αυγού καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεϊνες του άνδρα και αντίστοιχα το 14% μίας γυναίκας.
Το ασπράδι περιέχει επίσης βιταμίνες, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη.Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αντικαθιστούν τον κρόκο με δύο ασπράδια.
Η διατροφική αξία του αυγού μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τη ζωοτροφή και τον τρόπο εκτροφής των ζώων. Πάνω σε κάθε αυγό υπάρχει η σφραγίδα η οποία δηλώνει την ταυτότητα του. Ξεκινάει με τον τρόπο εκτροφής (0,1,2,3) την χώρα προέλευσης (για την Ελλάδα ο κωδικός είναι EL) και ο αριθμός που ακολουθεί είναι η μονάδα παραγωγής.
Ο τρόπος εκτροφής είναι σημαντικός για την ποιότητα και την γεύση του αυγού και θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι σημαίνει η ένδειξη: 0,1,2,3.
– 0: για τα βιολογικά αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές και όχι γενετικά τροποοιποιημένες.
– 1: για τα αυγά ελευθέρας βοσκής από κότες που τρέφονται σε εξωτερικό χώρο με φυσική τροφή. (4τ.μ/κότα)
– 2: για τα αυγά αχυρώνα από κότες που τρέφονται μόνο με καλαμπόκι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (1τ.μ/κότα)
– 3: για τα αυγά εντατικής εκτροφής από κότες που ζουν σε ειδικά κλουβιά, χωρίς να μπορούν να κινηθούν και τρέφονται με δημητριακά και καλαμπόκι.
Για την αποφυγή της σαλμονέλας, ενός βακτηρίου που σχετίζεται με τροφικές δηλητηριάσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων αυγών, αλλά και οι συνταγές που τα περιέχουν και παράλληλα να είμαστε προσεχτικοί τόσο στην αποθήκευσή τους όσο και στην απολύμανση των επιφανειών που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά αυγά.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/