Μην πατάτε «Αναβολή» στο ξυπνητήρι

images_772017_morning-person.jpg

Ο ύπνος μοιάζει σαν να μην είναι ποτέ αρκετός. Λογικά, πατώντας την «Αναβολή» στο ξυπνητήρι, για να χτυπήσει εκ νέου αργότερα και να κερδίσετε πέντε ή δέκα λεπτά ύπνου, θα μπορέσετε να «χορτάσετε» λίγο ύπνο παραπάνω, σωστά;

Λάθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντί να δώσει έξτρα ώθηση στην ενέργειά mας, ο ολιγόλεπτος ύπνος αφού χτυπήσει το ξυπνητήρι στην πραγματικότητα αυξάνει την κούρασή μας και μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος ανάμεσα στα δύο χτυπήματα του ξυπνητηριού είναι τόσο λίγος που το σώμα μας δεν προλαβαίνει να πέσει εκ νέου σε βαθύ ύπνο. Ακόμη περισσότερο, η έλλειψη ρουτίνας προκαλεί σύγχυση στο μυαλό μας σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει το χτύπημα του ξυπνητηριού και αποσυντονίζει το βιολογικό μας ρολόι.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από πολλούς ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του συμπεριφορικού επιστήμονα Dan Ariely, ο οποίος συμβουλεύει: «Ρυθμίστε το ξυπνητήρι ακριβώς για την ώρα που θα πρέπει να σηκωθείτε».

«Από τη στιγμή που θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας στις 7 το πρωί, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι λίγο πιο νωρίς – ας πούμε στις 6:40 -και να πατήσετε μερικές φορές το snooze μέχρι να πάει 7 ή ακόμη και 7:15. Αλλά αν επιλέξετε αυτή τη στρατηγική αναβολής και χουζουρέματος, το σώμα σας δεν μπορεί να μάθει τη σωστή αντίδραση στον ήχο του ξυπνητηριού, δηλαδή τη διακοπή του ύπνου και την έγερση από το κρεβάτι», προσθέτει.

«Σε γενικές γραμμές, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν μαθαίνει έναν σαφή, σταθερό κανόνα – σηκωνόμαστε από το κρεβάτι όταν ακούγεται το ξυπνητήρι. Όταν παίζουμε με το κουμπί της αναβολής, το σώμα μας λαμβάνει ένα μπερδεμένο μήνυμα – μερικές φορές το ακούμε και σηκωνόμαστε, μερικές φορές το ακούμε και χουζουρεύουμε για 10 λεπτά, μερικές φορές το ακούμε και κοιμόμαστε για άλλα 20 λεπτά και ούτω καθεξής».

Είναι πολύ δελεαστικό να απολαύσουμε το πάπλωμά μας για λίγο περισσότερο, αλλά αυτά τα λίγα επιπλέον λεπτά θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν δεν είστε έτοιμοι να σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, πιθανώς δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, συνεπώς προσπαθήστε να αυξήσετε τις ώρες που κοιμάστε στις συνιστώμενες 7 έως 9.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/