Τι κάνουμε λάθος στην προπόνηση HIIT

images_472017_2_HIIT-workout-womens.jpg

Burpies, βαθιά καθίσματα, προβολές ποδιών και άλματα: η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, γνωστή απλά και ως HIIT (High Intensity Interval Training) είναι μια ανερχόμενη τάση στον κόσμο του fitness.

Αλλά το πιο αποτελεσματικό μέρος της άσκησης είναι επίσης και το πράγμα που πολλοί λάτρεις της HIIT κάνουν λάθος, όπως υποστηρίζει η Rachel Vaziralli, η δημιουργική διευθύντρια ασκήσεων στη φημισμένη αλυσίδα fitness clubs Equinox.

Ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάψετε λίπος, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση έχει ως στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη έντονη ενέργεια σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όμως, ποιο είναι αυτό το βέλτιστο χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να γυμναζόμαστε, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη;

Πολλές προπονήσεις διαρκούν περισσότερο από 60 λεπτά, σε όσα μαθήματα γυμναστηρίων θεωρούνται πραγματικά hardcore, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς: αποδεικνύεται ότι οι μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις υψηλής έντασης θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το όλο θέμα με τη HIIT είναι να ασκούμαστε στη μέγιστη δυνατότητά μας σε μικρές δόσεις, έτσι εάν προπονούμαστε για περισσότερο από 30 λεπτά, μάλλον δεν πιέζουμε τον εαυτό μας αρκετά σκληρά. Εάν η προπόνηση είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο προσπάθειας που είναι πραγματικά υψηλής έντασης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν προσπαθήσουμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας σε ένα μη ανεκτό επίπεδο προσπάθειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε σχεδόν σίγουρα να οδηγηθούμε σε τραυματισμό.

Τούτου λεχθέντος, μια προπόνηση που διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά ίσως σημαίνει ότι δεν έχουμε περάσει αρκετό χρόνο σε προσπάθεια υψηλού επιπέδου, ώστε να υπάρξει πραγματικά κάποιο σημαντικό όφελος για τη φυσική μας κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, κατά την εκτέλεση της HIIT θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ είτε μέγιστης έντασης άσκηση σε μικρότερες χρονικές δόσεις είτε σε μεγαλύτερης διάρκειας, λιγότερο έντονες προπονήσεις δύναμης και cardio.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/