Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά από τo πιο θανατηφόρο σημείο της κρίσης του AIDS, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είχε προσδόκιμο ζωής 78,8 χρόνια το 2015, ελαφρώς μικρότερο από 78,9 του προηγούμενου έτους – μια αντιστροφή της αργή ανοδικής τάση που παρατηρείται κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και κατά τα περισσότερα χρόνια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι αμερικανοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σχεδόν κάθε σημαντική αιτία θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του Alzheimer και τυχαίων τραυματισμών το περασμένο έτος σε σχέση με το 2014, όπως αποκάλυψε μια νέα έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS).
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Jiaquan Xu δήλωσε ότι τα αποτελέσματα, που βασίζονται κυρίως σε πιστοποιητικά θανάτου, ήταν «ασυνήθιστα», καθώς υπήρξαν «πολύ περισσότεροι θάνατοι από όσους έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».
Ο ειδικός στη δημογραφία Philip Morgan από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας χαρακτήρισε την πτώση «μεγάλη υπόθεση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερος δείκτης ευημερίας από το προσδόκιμο ζωής»,.
Η επιδημία της παχυσαρκίας, η αύξηση της χρήσης ηρωίνης και των συνταγογραφούμενων οπιοειδών παυσίπονων, η γήρανση του πληθυσμού και το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην μέγιστη αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων θεραπειών για τις καρδιακές παθήσεις, θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που συνέβαλαν στη μείωση.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί φαίνονται απρόθυμοι να αποδώσουν την πτώση του προσδόκιμου ζωής σε κάποια συγκεκριμένη αιτία και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε για περαιτέρω πληροφορίες πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το 1993, το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε από τα 75,8 στα 75,5, στο χειρότερο σημείο της επιδημίας του AIDS που προκαλείται από τη μετάδοση του ιού HIV. Έναν χρόνο νωρίτερα, το AIDS έγινε η πρώτη αιτία θανάτου για τους άνδρες ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ.
Οι άνδρες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι πλέον πιο πιθανό να πεθάνουν από ακούσιους τραυματισμούς, σύμφωνα με στοιχεία από το 2013. Ο HIV είναι η 6η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 και η 9η πιο συχνή στους άνδρες ηλικίας 35 με 44.
Κατά την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα ποσοστά θνησιμότητας για οκτώ στις δέκα από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονική νόσων, των εγκεφαλικών, του διαβήτη και της αυτοκτονίας.
Η καρδιακή νόσος παρέμεινε η πιο συχνή αιτία θανάτου το 2015, με 168,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα, έναντι 167 το προηγούμενο έτος. Αλλά οι θάνατοι από καρκίνο, τη δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας, μειώθηκαν κατά 1,7% από 158,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα το 2014, σε 151,2 το περασμένο έτος.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/