1 στα 4 παιδιά σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040

images_3062017_8beb97ce077c4d768760f0a40e65a76d.jpg

Σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά – ή το 1 στα 4 παιδιά σε όλο τον κόσμο – θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF που κυκλοφόρησε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η έκθεση, «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

«Το νερό είναι στοιχειώδες. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όμως σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό – γεγονός που απειλεί τη ζωή τους, υπονομεύοντας την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους. Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός αν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake.

Σύμφωνα με την έκθεση, 36 χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους, καθώς η ζήτηση για νερό ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι αυξημένες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς και τα συστήματα αποχέτευσης.

Η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση και η υψηλότερη ζήτηση νερού, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο. Οι συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, απειλούν επίσης την πρόσβαση των παιδιών σε ασφαλές νερό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναγκάζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μη ασφαλές νερό, το οποίο τα εκθέτει σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως η χολέρα και η διάρροια. Πολλά παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, περνούν δεκάδες ώρες κάθε μέρα συλλέγοντας νερό, χάνοντας την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα παιδιά θα επηρεαστούν κυρίως από τον περιορισμό των υδάτινων πόρων, αναφέρει η έκθεση, καθώς εκατομμύρια από αυτά ζουν ήδη σε περιοχές με χαμηλή πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/