Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσε ότι η γιόγκα προκάλεσε μυοσκελετικό πόνο -κυρίως στα χέρια- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των συμμετεχόντων. Η γιόγκα επιδείνωσε επίσης το 21% των υφιστάμενων τραυματισμών.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ευάγγελος Παππάς, αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης πόνου που προκαλείται από τη γιόγκα είναι υψηλότερος από ό,τι αναφέρθηκε στο παρελθόν. «Η γιόγκα μπορεί να είναι λίγο πιο επικίνδυνη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Η έρευνα αξιολόγησε περισσότερα από 350 άτομα που παρακολούθησαν μαθήματα γιόγκα σε δύο στούντιο στη Νέα Υόρκη. Οι συμμετέχοντες, κυρίως γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 45 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα και μετά από ένα χρόνο γιόγκα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του «νέου» πόνου (13,3%) που αναφέρθηκε, ήταν στον ώμο, στον αγκώνα, στον καρπό ή στο χέρι.
Ο κύριος Παππάς, ο οποίος είναι και ο ίδιος εκπαιδευτής γιόγκα, λέει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας βγάζει νόημα, επειδή τα άνω άκρα δεν έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν μεγάλο βάρος. «Και στη γιόγκα υπάρχουν πραγματικά πολλές αναστροφές, οι οποίες ρίχνουν μεγάλο βάρος στα επάνω άκρα», είπε.
Όμως υπάρχουν και καλά νέα: το 74% των συμμετεχόντων, ανέφερε ότι η γιόγκα προσέφερε ανακούφιση από πόνους στη μέση και στον αυχένα. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Bodywork and Movement Therapies.
Με δεδομένη τη δημοτικότητα της γιόγκα και την αντίληψη των περισσοτέρων από εμάς ότι πρόκειται για ασφαλή δραστηριότητα, είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να την αντιμετωπίζουν, όπως κάθε άλλη άσκηση, λέει ο Ευάγγελος Παππάς.
«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να είναι χρήσιμα τόσο για τους κλινικούς ιατρούς, όσο και για τα άτομα που θέλουν να συγκρίνουν τους κινδύνους της γιόγκα με εκείνους άλλων ασκήσεων, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το είδος των δραστηριοτήτων που είναι καλές για εκείνους», δήλωσε.
Συνιστάται οι συμμετέχοντες σε μαθήματα γιόγκα να συζητούν για οποιοδήποτε προϋπάρχοντα πόνο, ειδικά στα άνω άκρα, με τον δάσκαλο και τον φυσιοθεραπευτή τους, ώστε να διερευνήσουν αλλαγές στη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/