Η απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να γίνει λίγο πιο εύκολο: κρατώντας καθαρή και τακτοποιημένη την κουζίνα μας, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την υπερκατανάλωση λιχουδιών.
Γνωρίζοντας ότι τα γεμάτα με μικροπράγματα μέρη και το χαοτικό περιβάλλον – όπως οι ακατάστατες κουζίνες – μπορούν να προκαλέσουν άγχος, οι επιστήμονες στο Τμήμα Τροφίμων του πανεπιστημίου Κορνέλ, αποφάσισαν να διερευνήσουν αν ο κατάλληλος τρόπος σκέψης θα μπορούσε να αποτρέψει κάποιον από το ανεπιθύμητο τσιμπολόγημα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment and Behaviour, συγκέντρωσε τα στοιχεία από 100 γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο ομάδες.
Η μία ομάδα κάθισε σε μια ακατάστατη κουζίνα με διάσπαρτους σωρούς από χαρτιά και βρώμικα πιάτα, ενώ η δεύτερη ομάδα κάθισε σε μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας κλήθηκαν να θυμηθούν και να γράψουν για μια περίοδο που ένιωθαν ότι είχαν τα πάντα υπό έλεγχο, ενώ τα μέλη της πρώτης για μια περίοδο που τα πάντα ήταν εκτός ελέγχου.
Στο τέλος, σε όλες τις συμμετέχουσες οι επιστήμονες έδωσαν μπισκότα, κρακεράκια και καρότα για να τα δοκιμάσουν και να τα αξιολογήσουν.
Οι γυναίκες που ήταν στην ομάδα που κάθισε στη χαοτική κουζίνα και οι οποίες έγραψαν για την περίοδο που τα πάντα ήταν εκτός ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι κατανάλωσαν διπλάσιο αριθμό μπισκότων από εκείνες και κάθισαν στην τακτοποιημένη κουζίνα και έγραψαν για μια περίοδο που ένιωθαν ότι είχαν τα πάντα υπό έλεγχο.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που κάθισαν στην τακτοποιημένη κουζίνα κατανάλωσαν περίπου 100 θερμίδες λιγότερες από αυτές που κάθισαν στην ακατάστατη κουζίνα.
«Το να βρίσκεσαι σε ένα χαοτικό περιβάλλον και να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τον έλεγχο της κατάστασης είναι κακό για τις δίαιτες», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Lenny Vartanian, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.
«Φαίνεται ότι οδηγεί τους ανθρώπους να σκέφτονται “Αφού όλα τα άλλα είναι εκτός ελέγχου, γιατί να μην είμαι και εγώ;”. Υποψιάζομαι ότι το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τους άνδρες».
Ο Brian Wansink, διευθυντής του Τμήματος Τροφίμων του πανεπιστημίου Κορνέλ και εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι ο διαλογισμός, ως μέθοδος για να αισθανθούμε ότι έχουμε τον έλεγχο, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντισταθεί κάποιος στο να τσιμπολογάει στην κουζίνα, για κάποιους ίσως ευκολότερο να κρατήσουν την κουζίνα τους καθαρή και τακτοποιημένη».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/