Υλικά
Νωπή μαγιά 50 γρ
Ζάχαρη 200 γρ
Νερό 60 ml χλιαρό
Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού
Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη
Αλάτι 1 πρέζα
Γάλα 60 ml καυτό
Αυγά 3 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
Βούτυρο 120 γρ λιωμένο ζεστό
Ξηροί καρποί της αρεσκείας μας για πασπάλισμα
Αυγό 1 τεμ μόνο τον κρόκο
Για το σιρόπι
Νερό 400 ml
Ζάχαρη 350 γρ
Λεμόνι 1 κουταλιά σούπας από τον χυμό του
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, μαζί με λίγο ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε την ζάχαρη, το αλάτι,την κανέλα, την βανίλια, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το καυτό γάλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πάλι, προσθέτουμε την μαγιά (που πρέπει να έχει φουσκώσει) κι ανακατεύουμε με τα χέρια μας αυτή την φορά, ενώ αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Μόλις βραχεί το αλεύρι, προσθέτουμε το καυτό βούτυρο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε (ζυμώνουμε) με τα χέρια μας, διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο. Σκεπάζουμε την ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, κόβουμε περίπου 50 γρ, κάνουμε μακρόστενη λωρίδα, την στρίβουμε και την τυλίγουμε κυκλικά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο λάδι και αλείφουμε με πινέλο τα τσουρεκάκια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 25 – 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) .
Για το σιρόπι : Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό , με την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για ακόμη 5 λεπτά. Αφού έχουμε ψήσει τα τσουρεκάκια μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βουτάμε ανά 3 τεμ μέσα στο σιρόπι και από τις 2 πλευρές. Τα αφήνουμε εκεί για 2 λεπτά συνολικά (αν περισσέψει σιρόπι περιχύνουμε τα τσουρεκάκια από πάνω). Θρυμματίζουμε σε μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς,πασπαλίζουμε τα τσουρεκάκια μας κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/