Καύσωνας, ζέστη και μωρό: Τι να προσέξετε

images_1262017_2_zzzBabyTechbabythermoC_large.jpg

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και σπάνια περνά καλοκαίρι χωρίς αυτές.

Ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, τα μωρά, όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για το πότε πρέπει να κρατάτε το μωρό σας στο σπίτι όταν έξω έχει ζέστη, η ηλικία του, το ποσοστό υγρασίας, η υγεία του και η δραστηριότητα που θα κάνει είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν πριν τη βόλτα στον ήλιο.

Δείτε τι άλλο πρέπει να ξέρετε σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο καύσωνας για τα μωρά:

Τα μωρά ανεβάζουν γρήγορα θερμοκρασία
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Αν, δηλαδή, έξω έχει ζέστη, το μωρό σας θα αρχίσει να ζεσταίνεται πριν από εσάς.

Τα μωρά δεν ιδρώνουν όσο οι ενήλικες
Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματος να μένει δροσερό, αλλά στα μωρά και τα μικρά παιδιά οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Τα μωρά μπορεί, λοιπόν, να ιδρώνουν αλλά ο ιδρώτας δεν τα δροσίζει τόσο καλά όσο τους ενήλικες.

Τα μωρά προσαρμόζονται στη ζέστη πιο αργά από τους ενήλικες
Εσείς μπορείτε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές της θερμοκρασίες πιο γρήγορα από το μωρό σας ακριβώς επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν ακόμα πλήρως.

Τα παιδιά παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους ενήλικες
Τα παιδιά έχουν ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς από τους ενήλικες, έτσι όταν κινούνται ζεσταίνονται αμέσως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα παιδιά παράγουν 20% με 25% περισσότερη θερμότητα, ανάλογα με το βάρος τους, από τους ενήλικες.

Πώς θα κρατήσετε το μωρό σας δροσερό και ασφαλές το καλοκαίρι

Προσοχή στις προειδοποιήσεις καύσωνα
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κάθε φορά που το θερμόμετρο προσεγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αν ακούσετε κάτι τέτοιο για την περιοχή σας είναι προτιμότερο να κρατήσετε το μωρό σας σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «πέσει» ο ήλιος.

Κατάλληλο ντύσιμο
Αγνοήστε κάθε καλοπροαίρετη γιαγιά: Το μωρό σας δεν χρειάζεται ζακετάκι όταν έξω έχει 30 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24 βαθμών το μωρό σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά απλά με ένα φορμάκι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ρούχα (δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες ή παπούτσια!). Φυσικά, κακό δεν είναι να έχετε πάντα ένα ζακετάκι στην τσάντα-αλλαξιέρα, για παν ενδεχόμενο.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο αυτοκίνητο
Κάθε καλοκαίρι, όπως δυστυχώς δείχνουν οι στατιστικές, ένα μωρό πεθαίνει επειδή οι γονείς του το ξέχασαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Πάντα μα πάντα να ελέγχετε το πίσω κάθισμα πριν βγείτε από το αυτοκίνητο και μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στο αυτοκίνητο, έστω κι αν πρόκειται να πεταχτείτε στο μανάβικο για δύο-τρία πράγματα. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

Πολλά υγρά
Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το μωρό σας δεν χρειάζεται απαραίτητα νερό. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐζετέ τα όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. Στο μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό και να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας για το νερό βρύσης.

Όταν προγραμματίζετε βόλτες σκεφτείτε τον καιρό
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να χαλαρώνετε με το μωρό σας στη σκιά και να παίζετε στον ήλιο. Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους τις πολύ ζεστές και υγρές μέρες.

Ασφάλεια κάτω από τον ήλιο
Δεν είναι μόνο η ζέστη για την οποία θα πρέπει να ανησυχείτε, αλλά και η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στις πρωινές βόλτες, λοιπόν, φοράτε στο μωρό σας μεγάλο καπέλο και αλείβετέ το με αντηλιακό (αν είναι άνω των 6 μηνών). Αν είναι μικρότερο από 6 μηνών είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Σημάδια εξάντλησης από τη ζέστη:

-Δροσερό, χλωμό και υγρό δέρμα (το κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα)
-Ατονία
-Ναυτία και εμετός
-Γρήγορος αλλά αδύναμος παλμός
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και κάντε το να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr