Υλικά
Χοιρινό κότσι 2 τεμ
Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
Κρασί ή ρετσίνα 1/2 κούπα τσαγιού
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
Σκόρδο 2 σκελίδες
Μουστάρδα 1 1/2 κουταλιά της σούπας
Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι- πιπέρι μαύρο
Δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό 1 κλωνάρι ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό
Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
Πατάτες 1 κιλό καθαρισμένες
Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
Ρίγανη- αλάτι- πιπέρι
Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το ελαιόλαδο,το κρασί ή την ρετσίνα,την μουστάρδα,το δεντρολίβανο,την πάπρικα,αλάτι,πιπέρι,κύμινο,το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες,το σκόρδο κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τοποθετούμε στην μαρινάδα το κρέας και σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ. Το αφήνουμε στο ψυγείο είτε από το προηγούμενο βράδυ είτε 4-5 ώρες πριν το μαγειρέψουμε.Τοποθετούμε σε γάστρα ή σε ταψί το κρέας,προσθέτουμε την μαρινάδα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ροδίσει από όλες τις πλευρές του. Στην συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, σκεπάζουμε με καπάκι ή λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθεί. Το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό. Αφού ψηθεί το κρέας μας το αφαιρούμε από την γάστρα και τοποθετούμε μέσα τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι τον χυμό λεμονιού με λίγο ελαιόλαδο και την ρίγανη και περιχύνουμε τις πατάτες μας. Αφήνουμε να ψηθούν οι πατάτες και μόλις μαλακώσουν (προς το τέλος δηλαδή του ψησίματος) προσθέτουμε ξανά το κρέας για λίγο ίσα να πάρει θερμοκρασία. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
*Μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε με πιλάφι ή μακαρόνια, απλώς πρέπει να έχουμε περισσότερο ζωμό.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/