Τι τύπος είστε όσον αφορά το πρωινό ξύπνημα; Πετάγεστε ορεξάτος από το κρεβάτι κάθε πρωί ή πατάτε το snooze στο ξυπνητήρι σας κάθε πέντε λεπτά;
Όποια και να είναι η πρωινή σας διάθεση, μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην έχετε κανένα έλεγχο πάνω της: το αν είστε πρωινός τύπος ή… κουκουβάγια θα μπορούσε να εξαρτάται από το DNA σας.
Σε μια μελέτη που ανέλυσε στοιχεία περισσότερων από 89.000 ανθρώπων, η εταιρεία γενετικής 23andMe εντόπισε 15 γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με την πρωινή διάθεση και ακόμη τέσσερις που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη συμπεριφορά στον ύπνο.
Ενώ το 56% των συμμετεχόντων περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «κουκουβάγιες», οι γυναίκες και οι ενήλικες άνω των 60 ετών ήταν πιθανότερο να είναι πρωινοί τύποι.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι η καλή πρωινή διάθεση διέπεται από διαφορές στον κιρκαδικό ρυθμό –τον κύκλου ύπνου-ξυπνήματος ενός ατόμου μέσα στο 24ώρο- και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που αυτοπροσδιορίζονται ως πρωινοί τύποι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αϋπνία, απαιτούσαν περισσότερο από οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ και ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με όσους χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως κουκουβάγιες.
Οι πρωινοί τύποι φάνηκε επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να ροχαλίζουν ή να κάνουν ανήσυχο ύπνο, είναι λιγότερο πιθανό να ιδρώνουν, ενώ είναι και λιγότερο πιθανό να υπνοβατούν.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της ηλικίας και του φύλου, πρωινοί τύποι ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) από όσους συνηθίζουν να ξενυχτάνε λίγο παραπάνω τα βράδια και να κοιμούνται περισσότερο το πρωί.
«Μερικά από τα γονίδια του κιρκαδικού ρυθμού που καταφέραμε να εντοπίσουμε, μελετήθηκαν κυρίως σε μοντέλα οργανισμών και πολύ λιγότερο σε ανθρώπους» δήλωσε ο David Hinds, επικεφαλής επιστήμονας και στατιστικός γενετιστής στην εταιρεία 23andMe. Συνεπώς, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η πρωινή μας διάθεση εξαρτάται εξολοκλήρου από τα γονίδιά μας.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/