Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι χτυπούν στην καρδιά

images_3052017_65c9ff1efeef04620ac2a46beb4a0a9b_w600.jpg

Οι καρδιές των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένες περιοχές είναι ασθενέστερες από εκείνες όσων αναπνέουν τακτικά καθαρότερο αέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων ότι τα ορυκτά καύσιμα μας βλάπτουν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν στοιχεία επιβλαβών επιπτώσεων ακόμη και όταν τα επίπεδα ρύπανσης που συνδέονται με τα οχήματα ντίζελ ήταν χαμηλότερα από το ήμισυ του ορίου ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έδειξε ότι τα σημερινά επιτρεπτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, «δεν είναι ασφαλή και πρέπει να μειωθούν», δήλωσε ένας καρδιολόγος που συμμετείχε στη μελέτη. Όταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να στεκόμαστε όσο πιο μακριά γίνεται από το κράσπεδο, για να μειώσουμε την έκθεσή μας στους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τις καρδιές 4.255 ατόμων με μέση ηλικία 62 ετών. Το μέγεθος και η λειτουργία των τμημάτων της καρδιάς τους στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τον ετήσιο μέσο όρο μικροσωματιδίων ρύπανσης PM2.5, στην περιοχή που κατοικούσαν.

Ο Δρ Nay Aung, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι καθώς η έκθεση στα PM2.5 αυξάνεται, το μέγεθος της καρδιάς αυξάνεται και η απόδοσή της μειώνεται. Και οι δύο αυτές παράμετροι συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα».

«Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ρύποι ήταν πολύ χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό ότιο των 25 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, είδαμε επιβλαβή αποτελέσματα. Αυτό δείχνει ότι το σημερινό όριο δεν είναι ασφαλές και πρέπει να μειωθεί και άλλο», σημείωσε ο καθηγητής. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σωματίδια που εκπέμπονται κυρίως από οχήματα με κινητήρες πετρελαίου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου».

Η μελέτη αποκάλυψε ότι κάθε αύξηση πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αύξησης της έκθεσης σε PM2.5 συνδέθηκε με μια αύξηση 4-8% στο μέγεθος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και μια μείωση κατά 2% στην ισχύ άντλησής της.

Ο Δρ Aung παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιοαγγειακής Απεικόνισης και συνέστησε να αποφεύγουμε τις περιοχές όπου υπήρχαν υψηλά επίπεδα ρύπανσης ή να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής μας εκεί.

«Αν θέλετε να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά και υπάρχει αυξημένη κίνηση εκείνη τη στιγμή, προσπαθήστε να βρείτε μια πιο ήσυχη διαδρομή», σύστησε ο καθηγητής. «Περπατήστε από την πλευρά του πεζοδρομίου που είναι πιο μακριά από τα αυτοκίνητα, για να μειώσετε την ποσότητα ρύπανσης που εισπνέετε. Όσοι έχουν καρδιοαναπνευστικές παθήσεις θα πρέπει να περιορίζουν το χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές και περιόδους, όπως οι ώρες αιχμής».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/