Υλικά
Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Ζάχαρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κρασί κόκκινο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
Νερό 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό
Κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Γαρύφαλλο 1/4 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι 1 πρέζα
Αλεύρι ολικής αλέσεως 1 κιλό περίπου
Σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Διαλύουμε τη σόδα στο κρασί και τα προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό ,το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι,την κανέλα,το γαρύφαλλο,το ξύσμα πορτοκαλιού,ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά κι ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι σφικτή (αν χρειαστεί,προσθέτουμε αλεύρι ή αφαιρούμε , το βλέπουμε στην πράξη αυτό). Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί ή βάζουμε λαδόκολλα. Πλάθουμε την ζύμη μας σε κουλουράκια με ότι σχήμα θέλουμε, τα βουτάμε στο σουσάμι προαιρετικά, τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας) , μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα απολαμβάνουμε.
* Αυτή η δόση βγάζει 100-120 μικρά κουλουράκια και 65-70 μεγαλύτερου μεγέθους. Για λιγότερα κάνουμε την μισή δόση.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/