Η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να διατηρήσει ένα υγιές βάρος δεν υφίσταται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες μετά τη διεξαγωγή μιας έρευνας που έδειξε ότι τα ίδια τρόφιμα επηρέασαν διαφορετικά το κάθε πειραματόζωο, ανάλογα με τα γονίδιά του.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τέσσερις ομάδες ποντικών σε διαφορετικά είδη διατροφής – δυτική, ιαπωνική, μεσογειακή και σε μια δίαιτα τύπου Άτκινς, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Εκχύλισμα κόκκινου κρασιού προστέθηκε στη μεσογειακή διατροφή και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού στην ιαπωνική, έτσι ώστε το φαγητό να αντιστοιχεί σε μια τυπική ανθρώπινη διατροφή αυτού του είδους. Τα ποντίκια είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ό, τι ήθελαν, αλλά οι επιστήμονες κατέγραφαν το πόσο.
Άλλα γονίδια άλλες επιπτώσεις της διατροφής
Έξι μήνες αργότερα, ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που προέρχονταν από ένα γενετικό στέλεχος έγιναν παχύσαρκα και εμφάνισαν ηπατική νόσου όταν ακολουθούσαν δυτική διατροφή, αλλά δεν είχαν αρνητικές συνέπειες για την υγεία από την κατανάλωση της δίαιτας τύπου Άτκινς.
Τα ποντίκια από άλλο γενετικό στέλεχος όμως έγιναν παχύσαρκα από τη δίαιτα τύπου Άτκινς και έδειξε σημάδια μεταβολικού συνδρόμου, αλλά ήταν πιο υγιή από όσα ακολούθησαν δυτικού τύπου διατροφή.
Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ William Barrington, του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: «Υπάρχει μια υπεργενίκευση για τα οφέλη ή για τους κινδύνους για την υγεία από ορισμένες διατροφές. Η μελέτη μας έδειξε ότι η επίδραση της διατροφής είναι πιθανό να εξαρτάται από τις γενετικές προδιαγραφές του ατόμου που την ακολουθεί, πράγμα που σημαίνει ότι για διαφορετικά άτομα υπάρχει διαφορετική βέλτιστη διατροφή».
«Σε μεγάλο βαθμό βλέπουμε τη διατροφή με τον ίδιο τρόπο για τα τελευταία 100 χρόνια – υποθέτουμε ότι υπάρχει μία βέλτιστη. Τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιθανό να μην συμβαίνει, πιστεύω ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται και να τους χρησιμοποιούμε για να προβλέψουμε την επίδραση της κάθε διατροφής σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι για τους οποίους διαφορετικά πειραματόζωα κερδίσει το βάρος: «Μερικά ποντίκια σε συγκεκριμένες διατροφές απλά κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να γίνουν παχύσαρκα. Ωστόσο, ποντίκια σε άλλες διατροφές έτρωγαν λιγότερο, αλλά παρόλα αυτά έγιναν παχύσαρκα», είπε ο Δρ Barrington.
Η δίαιτα τύπου Άτκινς έκανε όλα τα ποντίκια να «κάψουν» περισσότερες θερμίδες χωρίς αύξηση της δραστηριότητας, αλλά μερικά από αυτά έτρωγαν πάρα πολύ και τελικά έγιναν παχύσαρκα.
Ο Δρ Barrington, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέδριο γενετικής που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Γενετικής, δήλωσε: «Δεδομένης της μεταβολικής και γενετικής ομοιότητας ανθρώπων και ποντικών, είναι πολύ πιθανό η ποικιλίας ανταπόκρισης στη διατροφή που είδαμε στη μελέτη μας να ισχύει και για τους ανθρώπους».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/