Γενικές ερωτήσεις για την πλαστική χειρουργική

new5_3573444_blog.jpg

1.Τι είναι πλαστική χειρουργική;

Η πλαστική χειρουργική είναι ειδικότητα της ιατρικής και ασχολείται με την επανόρθωση συγγενών ανωμαλιών, βλαβών μετά από τραύματα και εγκαύματα, ελλειμμάτων μετά από αφαιρέσεις καρκίνων και την αισθητική χειρουργική.

 

2.Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα .Είναι σχήμα λόγου ή ότι απλά οι δυνατότητες της είναι μεγάλες;

Σε μερικές περιπτώσεις πράγματι κάνει θαύματα και σε άλλες οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τι μπορεί να περιμένει από την επέμβασή του ώστε να μείνει ικανοποιημένος. Υπάρχουν είδη αισθητικών επεμβάσεων που δίνουν ένα αποτέλεσμα πράγματι σαν από θαύμα (ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική, ωτοπλαστική, αύξηση του μαστού, λιποαναρρόφηση), Υπάρχουν άλλες που, ενώ διορθώνουν το πρόβλημα, αφήνουν ουλές (σημάδια) ή ο βαθμός βελτίωσής τους αν και ο καλύτερος, υποεκτιμάται από τον ασθενή, βλέποντας το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο (ανόρθωση γλουτών και μηρών, κοιλιοπλαστική, μείωση μαστών).Το ίδιο ισχύει και στην επανορθωτική χειρουργική. Το να λυθεί ένα ιατρικό πρόβλημα ελλείμματος δεν είναι αναγκαστικά και αισθητικά άριστο, σαν να μην συνέβη ποτέ. (Δεν ισχύει το «ούτε γάτα ούτε ζημιά»). 

3.Γιατί λένε ότι η πλαστική χειρουργική δεν αφήνει σημάδια ειδικά με τη χρήση του laser;

Υπάρχουν επεμβάσεις που πράγματι δεν αφήνουν κανένα σημάδι, είτε γιατί είναι κρυμμένες όπως στη ρινοπλαστική (μέσα στα ρουθούνια) ή στην ωτοπλαστική (πίσω από τα αυτιά), είτε γιατί είναι πολύ μικρές και χάνονται όπως στη λιποαναρρόφηση  και την αύξηση των μαστών είτε τέλος γιατί κάποια σημεία του σώματος δεν αφήνουν ουλές ευδιάκριτες, όπως η βλεφαροπλαστική ή το face lift (πλαστική προσώπου). Το Laser δεν είναι πανάκεια και έχει τις ενδείξεις χρήσης του. Καμιά φορά το αποτέλεσμα είμαι χειρότερο αν κάποιος χρησιμοποιήσει το laser για τομή στο δέρμα.

4.Που γίνονται οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής;

Όλες οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε οργανωμένα νοσοκομεία και κλινικές. Μικρές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία, όπως η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να γίνει και στο χώρο ενός ιατρείου κατάλληλα εξοπλισμένου.

5.Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής τι είδους νάρκωση χρειάζονται;

Ανάλογα με τη βαρύτητα και το είδος της επέμβασης και τη περιοχή του σώματος που γίνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γενική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, νευροληπτοαναλγησία (μέθη) ή τοπική αναισθησία.

6.Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;

Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος. Εφ’ όσον παρθούν όλα τα μέτρα, ο κίνδυνος από την αναισθησία είναι μηδενικός. Κίνδυνος μπορεί να προκύψει και από κάθε αναισθησία είτε είναι τοπική είτε περιοχική αναισθησία. Καμιά φορά το στρες της τοπικής αναισθησίας είναι μεγαλύτερο που μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές αρρυθμίες. Η παρουσία του αναισθησιολόγου είναι πάντα απαραίτητη.

7.Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε πλήρως από το γιατρό σας για το είδος της επέμβασης που θα υποστείτε. Κάθε επέμβαση έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Γενικότερα όμως θα πρέπει ο γιατρός να ενημερωθεί για τα πιθανά φάρμακα, που παίρνετε. Κάποια από αυτά θα πρέπει να διακοπούν προσωρινά. Η λήψη ασπιρίνης παραδείγματος χάριν δημιουργεί προβλήματα αιμορραγίας κατά την επέμβαση. Πιθανές αλλεργίες θα πρέπει να δηλωθούν. Μια πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας απαιτεί λήψη ενός αντιβιοτικού προεγχειρητικά. Νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή μικροαγγειοπάθειες παρουσιάζουν προβλήματα αιμάτωσης και θα πρέπει ο γιατρός να είναι λιγότερο επεμβατικός. Το κάπνισμα επίσης μειώνει την αιμάτωση του δέρματος. Ένας χρόνιος καπνιστής μπορεί να έχει αναπτύξει χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και ίσως θα πρέπει να προηγηθεί κάποια κατάλληλη θεραπεία.

Η καλή διάθεση επίσης και η αισιοδοξία παίζουν σημαντικό θετικό ρόλο. Το πρωί της χειρουργικής μέρας θα πρέπει να κάνετε ένα επιμελέστερο μπάνιο με κάποιο αντισηπτικό και να έρθετε στο νοσοκομείο νηστικοί ( τουλάχιστον 6 ώρες πριν ούτε νερό).

8.Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση ώστε να μειώσω τους κινδύνους επιπλοκών  και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Κάθε επέμβαση απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Γενικότερα όμως η διακοπή του καπνίσματος για τουλάχιστον μία βδομάδα είναι απαραίτητη. Η λήψη ασπιρίνης επίσης θα πρέπει να αποφευχθεί για 4-5 μέρες ακόμα. Αντιπηκτική αγωγή μερικές φορές κρίνεται απαραίτητη και χορηγούνται υποδόριες ενεσούλες για 10 μέρες περίπου.  Η λήψη των αντιβιοτικών για πρόληψη της μόλυνσης, η διατήρηση των ελαστικών περιδέσεων, (ελαστικοί κορσέδες, κάλτσες, μανίκια, σουτιέν κλπ) οι αλλαγές των τραυμάτων, η καθαριότητα, η στάση και η θέση ύπνου και ξεκούρασης σύμφωνα με τις οδηγίες για τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες πρέπει ακολουθούνται.

Για τους επόμενους μήνες ανάλογα με την επέμβαση μπορεί να χρειαστούν κάποια ειδικά μασάζ, κρέμες ή ελαστικές περιδέσεις για διατήρηση ή βελτίωση του αποτελέσματος.

9.Ποια εποχή θεωρείται καταλληλότερη για μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής;

Αν εξαιρέσει κανείς τις επεμβάσεις με laser στο πρόσωπο και την δερμοαπόξεση στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει απαγορευτική εποχή. Την εποχή επιλογής την καθορίζουν οι δυνατότητες χρόνου του ασθενούς. Οι διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα, και του Καλοκαιριού συχνά επιλέγονται γιατί δίνουν τη δυνατότητα ευκολότερης ανάρρωσης. Επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση επιβάλουν ελαστικό κορσέ για 20 μέρες μετεγχειρητικά. Σε εποχή ζέστης είναι αυτό είναι δύσκολα ανεκτό. Γενικότερα οι δροσερές εποχές προτιμώνται.

 

Στρατής Γαβριήλ

Πλαστικός Χειρουργός

 Diplomate of European Board of Plastic Surgery

www.sgabriel.gr