Γιατί οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως την τριχόπτωση;

images_2942017_2_woman-hair-loss-600x400.jpg

Δεν αποτελεί είδηση ότι οι γυναίκες υποφέρουν από τριχόπτωση.

Παρότι η αραίωση των μαλλιών είναι συνδεδεμένη ως εικόνα με τους άνδρες της μέσης ηλικίας, στην πραγματικότητα το αδυνάτισμα των τριχοθυλακίων, η τριχόπτωση και τελικά η αραίωση ταλαιπωρεί σχεδόν και το ίδιο ποσοστό γυναικών.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 40% των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από τριχόπτωση είναι γένους θηλυκού.

Τρία σοβαρά εμπόδια για την έγκαιρη αντιμετώπιση

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αργούν να αναζητήσουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Όταν οι άντρες χάνουν τα μαλλιά τους, η αραίωση έχει μία προβλεπόμενη εξέλιξη που ξεκινάει από την πρόσθια γραμμή και καταλήγει στην κορυφή του κεφαλιού. Στις γυναίκες, αντιθέτως, η τριχόπτωση παρουσιάζεται με έναν διάχυτο τρόπο που δεν την καθιστά γρήγορα αντιληπτή, παρά μόνο όταν έχει φτάσει να χαθεί το 50% της πυκνότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές στην αναζήτηση μιας θεραπείας για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, καθότι η παραδοχή του προβλήματος συχνά συνεπάγεται αδυναμία ελέγχου της ομορφιάς, της θηλυκότητας και της σεξουαλικής εικόνας τους.

Τέλος, για τις γυναίκες είναι σημαντικά περιορισμένες οι επιλογές σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Πέρα από τη μινοξιδίλη, οι υπόλοιπες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται κατά της τριχόπτωσης εμφανίζουν σοβαρές αντενδείξεις για τις γυναίκες. Υπάρχουν βέβαια άλλες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές στη διάθεσή τους (π.χ. ενεργοτριχογένεση), για τις οποίες όμως συχνά δεν είναι ενημερωμένες.

Η τριχοσκόπηση αποτελεί το πρώτο βήμα κατά της τριχόπτωσης

Η τριχοσκόπηση αποτελεί πάντοτε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κανείς την τριχόπτωση. Είναι η μοναδική επιστημονική και αντικειμενική μέθοδος για τη μελέτη και τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Με τη χρήση ενός ειδικού δερματοσκοπίου, εξετάζεται η κατάσταση των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής και συλλέγονται σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση όπως: ο αριθμός των τριχοθυλακίων, ο αριθμός των τριχών ανά τριχοθυλάκιο, το πάχος των τριχών, αλλά και οι βλάβες στην περιθυλακική επιδερμίδα και τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής.

Η επεξεργασία των εικόνων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω ενός σύγχρονου, επικυρωμένου λογισμικού προγράμματος, το οποίο αυτοματοποιεί τη διαδικασία μέτρησης και μελέτης των ευρημάτων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα, ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση του είδους και του τύπου της τριχόπτωσης. Με βάση τα ευρήματα της τριχοσκόπησης, εντοπίζονται οι περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη αραίωση και συστήνεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Η αναλυτική καταγραφή της παρούσας κατάστασης αποτελεί ένα αδιάψευστο μέτρο σύγκρισης, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η επανάληψη της τριχοσκόπησης ανά 3μηνο ή 6μηνο είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων με αντικειμενικές μετρήσεις και την προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής που έχει συστηθεί.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr