Οι περισσότεροι εξ υμών που βρισκόμαστε γύρω στα σαράντα, θυμόμαστε την παιδική μας ηλικία ως μια περίοδο που δεν σταματούσαμε να βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση ασκώντας παράλληλα και τους μυς μας: από το ποδήλατο στο τρέξιμο και από την μπάλα στο πάρκο, στο σχολείο ή ακόμη και στο δρόμο, στο κρυφτό και στα μήλα, ώσπου να ακούσουμε (για πολλοστή φορά) τη μαμά μας να μας φωνάζει να γυρίσουμε στο σπίτι – ή να έρχεται να μας μαζέψει αυτοπροσώπως.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και τις παραπάνω εμπειρίες δύσκολα θα αποκτήσει ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα αστικό κέντρο στις μέρες μας (για την ύπαιθρο υπάρχει ακόμη ελπίδα). Την έλλειψη ελεύθερων χώρων, τον φόβο της αυξανόμενης εγκληματικότητας και τη ραγδαία αύξηση, ήρθε να συμπληρώσει η εξέλιξη της τεχνολογίας, με κάθε μορφής παιχνιδομηχανές, tablets, smartphones και ηλεκτρονικούς υπολογιστές να διεκδικούν με αξιώσεις τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Και εκεί που οι γονείς αγωνιζόταν να περιορίσουν τον χρόνο που εκείνα έβλεπαν τηλεόραση, βρέθηκαν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δεκάδες ηλεκτρονικές «σειρήνες» με τη μορφή social media, videogame, internet και chat.
Όμως η σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί κίνηση και δραστηριότητα επιτακτικά. Το ιδεατό θα ήταν αυτό να γίνεται καθημερινά, χωρίς πρόγραμμα, μέσα από τα παιχνίδια που τα ενδιαφέρουν και τα συναρπάζουν, ακριβώς όπως γινόταν τις παλιές καλές εποχές. Καθώς όμως αυτό είναι δύσκολο – αν όχι αδύνατο – θα πρέπει τα παιδιά να παρακινηθούν ακόμη περισσότερο ώστε να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους.
Πολλά τα οφέλη όταν ασκούμε τους μυς
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με κάποια φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα έχουν λιγότερο άγχος, αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους, έχουν καλύτερη ανάπτυξη, με υγιή οστά, μυς και αρθρώσεις, κοιμούνται καλύτερα και φυσικά κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν παιδική παχυσαρκία.
Αν ένα παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα, ο καλύτερος τρόπος για να το παρακινήσουν οι γονείς του είναι να δώσουν το καλό παράδειγμα, καθώς είναι γνωστό ότι τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Πηγαίνετε μαζί τους για ποδήλατο, τρέξιμο ή περπάτημα, παίξτε ποδόσφαιρο ή απλώς χορέψτε στο σαλόνι. Σύντομα θα δείτε ότι η στάση τους απέναντι στην άσκηση θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Τα παιδιά ωφελούνται ιδιαιτέρως και από τα ανταγωνιστικά αθλήματα, καθώς κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν την άμιλλα και γυμνάζονται παράλληλα. Η εγγραφή του λοιπόν σε κάποιο αθλητικό σύλλογο ή σε κάποιο ομαδικό σπορ μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι κάτι που του αρέσει: αν επιμένετε να το γράψετε σε μαθήματα τένις ενώ εκείνο θέλει να παίζει μπάσκετ, μην περιμένετε να μακροημερεύσει η θητεία του εκεί…
Πέρα από τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, την ανάπτυξη και την ψυχολογία του παιδιού, η φυσική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία δημιουργεί μια καλή συνήθεια που πιθανότατα θα το ακολουθεί σε όλη του την ενήλικη ζωή.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/