Ισχυρές νέες θεραπείες για τη γρίπη θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας ένα μόριο που βρέθηκε στη βλέννα ενός βατράχου, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καταστρέφει τον ιό. Η βλέννα από ένα πολύχρωμο είδος ινδικού βάτραχου περιέχει μια ένωση που σκοτώνει τη γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Immunity.
Ο συγκεκριμένος βάτραχος, με την επιστημονική ονομασία hydrophylax bahuvistara, ανακαλύφθηκε μόλις το 2015. Είναι ένας είδος που ζει στα δάση της νοτιοδυτικής Ινδίας και έχει μια εντυπωσιακή πορτοκαλί λωρίδα στο άνω μέρος του σώματος.
Οι ερευνητές «αιχμαλώτισαν» μερικούς από αυτούς τους βατράχους και συνέλλεξαν εκκρίσεις από το δέρμα τους. Στη συνέχεια, απελευθέρωσαν τα αμφίβια πίσω στην άγρια φύση και μελέτησαν τα χημικά στοιχεία που βρίσκονταν μέσα στη βλέννα τους.
Ο Joshy Jacob, ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι κατάφερε να απομονώσει ένα πεπτίδιο που σκοτώνει τον ιό της γρίπης, αλλά αφήνει τον υγιή ιστό άθικτο.
«Αυτό το πεπτίδιο σκοτώνει τους ιούς, είναι σαν να τους ανατινάζει», δήλωσε ο Δρ Jacob, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας. «Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».
Ο Δρ Jacob και η ομάδα του αποφάσισαν να ονομάσουν το πεπτίδιο urumin, ονομασία που προέρχεται από ένα ινδικό σπαθί που ονομάζεται urumi, το οποίο διαθέτει μια εύκαμπτη λεπίδα που λειτουργεί σαν μαστίγιο και που χρησιμοποιείται στις πολεμικές τέχνες της χώρας.
Τα πειραματόζωα που εμβολιάστηκαν με το πεπτίδιο προστατεύθηκαν από θανατηφόρα ποσότητα ιού της γρίπης των χοίρων, η οποία προκάλεσε πανδημία το 2009.
Είναι πιθανό ο βάτραχος να παράγει την ουσία καταπολέμησης της γρίπης τυχαία, ως μία από τις ενώσεις που τον προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια και μύκητες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη γρίπη, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους πολύ νέους σε ηλικία. Θα συνεχίσουν επίσης να ψάχνουν για άλλες ενώσεις στους συγκεκριμένους βατράχους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως η ηπατίτιδα, ο ιός HIV και ο Ζίκα.
Η δυσκολία βρίσκεται στην εύρεση μορίων που θα προσβάλλουν μεν τον ιό της γρίπης, δεν θα βλάπτουν δε τα υγιή κύτταρα – από τα τέσσερα πεπτίδια που βρέθηκαν στη βλέννα του βατράχου, μόνο η urumin δεν σκότωσε και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/